Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svanberg om intresset från Manchester City och United

Foto: ALESSIO MARINI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / ALESSIO MARINI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FRANCO ROMANO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / FRANCO ROMANO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Mattias Svanberg har kontrakt med Bologna ytterligare en säsong, men Manchester City har redan scoutat honom på plats och Manchester United väntas göra det. 

Även Milanoklubbarna har visat intresse.

– Men det betyder inte att de kommer köpa mig, säger landslagsmittfältaren. 

Sommaren 2018 lämnade Mattias Svanberg Malmö FF för stora pengar och gick till Bologna i Serie A. Mittfältaren är därmed inne på sin fjärde säsong i klubben.

Han har avtal till juni 2023, men frågan är om han stannar till dess? I december skrevs det om Manchester Citys scouting av Svanberg på plats i Italien och nyligen kom uppgifter om att grannklubben United också fått upp ögonen för 22-åringen. 

Sedan tidigare har det varit känt att Milan varit sugna på svensken och så sent som i januari blossades även Inters intresse upp.

– Det där är inget som jag tänker på så mycket. Det har varit så under en stor del av min karriär och så är det är så för många andra spelare också. Spelar man i en provinsklubb i Italien och gör det bra kommer det större klubbar på ens radar, men det betyder inte att de kommer köpa mig eller försöka locka dit mig, säger Svanberg och fortsätter:

– Det är alltid roligare att skriva att de stora lagen jagar en trots att det är tio andra lag som kollar på en också. Man nämner de största lagen för att det är det största steget – och det är väl relevant att det är så.  

Om du flyttar, vad är då viktigt för dig?

– Man tänker alltid att man vill spela. Man har insett det under tiden som man varit utomlands att det gör så mycket med en om man får speltid eller inte. Det påverkar hur man mår privat och psykiskt, hela den biten. Så ah, första prio är att man känner att klubben tror på en och att de verkar vilja ha en för att man ska spela. Sedan kan ingen klubb lova något men det skulle vara prio. Klart att andra faktorer också spelar in, men det är i alla fall huvudsaken. 

”Jag trivs väldigt bra – har ingen brådska” 

Med nio omgångar kvar av Serie A ligger Bologna på 13:e plats. Det är 18 poäng upp till Europa och elva pinnar ner till nedflyttningsstrecket. Svanberg har den här säsongen svarat för tre mål och två assist på 28 framträdanden. Några tankar på att lämna i sommar har han inte. 

– Just nu har jag ingen plan. Jag känner själv att jag trivs väldigt bra i Bologna och jag har ett år kvar på kontraktet så jag har ingen brådska. Jag tar det som det kommer. Jag trivs med att spela mycket och det finns stora chanser att jag blir kvar, men klart att man eventuellt kan bli såld. Det beror på hur jag fortsätter att prestera. 

Men det har kommit uppgifter om att du inte är sugen på att förlänga?

– Vi har inte inlett någon förhandlingsfas. När den tiden kommer tar vi det därifrån. 

Helander vill vänta med MFF: ”Men Ponne snackar alltid om det” 

En spelare som också har ett år kvar på kontraktet är den sex år äldre Filip Helander, som precis som Svanberg lämnade MFF för Serie A – men Helander gjorde det redan 2015 då han skrev på för Hellas Verona. 

Efter spel ihop med Svanberg i Bologna lämnade mittbacken Italien för skotska storklubben Rangers sommaren 2019 och MFF-supportrarna undrar förstås om landslagsförsvararen vänder hem efter nästa säsong – men de får snällt vänta som det verkar.

– Jag tror det är för tidigt, det är så jag tänker i dagsläget. Sedan vet man aldrig vad som händer, säger Helander vars tidigare lagkamrat Pontus Jansson trycker på.

– ”Ponne” snackar alltid om det och självklart hoppas jag spela för Malmö en dag igen. När det blir får vi se, men när den dagen väl kommer blir det väldigt kul. 

Tv: Svanberg om livet i Italien med fotbollsspelande flickvännen.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset