Nilla Fischer. Foto: Sean KilpatrickNilla Fischer. Foto: Sean Kilpatrick
Nilla Fischer. Foto: Sean Kilpatrick
Pia Sundhage. Foto: Robin AronPia Sundhage. Foto: Robin Aron
Pia Sundhage. Foto: Robin Aron

Sundhages ovanliga grepp inför OS-kvalet

Publicerad

ROTTERDAM. Ett stenhårt matchschema.

Därför tar Pia Sundhage till flera ovanliga grepp inför OS-kvalet i Rotterdam.

– Vi kommer bara köra korta träningspass. Detta är en situation jag aldrig upplevt tidigare, säger den svenska förbundskaptenen.

Dessutom övervakas spelarna vid varje måltid – så de får i sig tillräckligt med näring.

Tre matcher på åtta dagar – och därtill på konstgräs.

När Sverige möter Norge (2 mars), Schweiz (5 mars) och Holland (9 mars) är spelschemat oerhört tajt.

På söndagseftermiddagen anlände det svenska landslaget till Rotterdam, OS-kvalet lär med andra ord slita rejält på spelarna.

Något Pia Sundhage har tagit med i beräkningarna. Och även fått hjälp av fysiologen Helena Andersson, som ska bistå under de första dagarna i Holland.

– Jag tror inte att en enda av mina spelare klarar av 90 minuter i tre matcher på så kort tid. Här får vi vara noga med vår coachning. Jag vill inte sätta mig i samma sits som under VM, då jag ältade mer med det medicinska teamet än jag pratade fotboll med de som skulle göra jobbet. Det ska vara fotbollssnacket som tar oss genom det här kvalet, säger den svenska förbundskaptenen.

"Det klarar hon inte rent fysiskt"

Sundhage nämner Nilla Fischer som ett exempel på en spelare som inte kommer vara med i samtliga matcher.

– Vissa fixar konstgräset bättre än andra. Fischer spelar normalt på naturgräs, nu ska hon byta underlag och jag tror inte att hon spelar tre gånger 90 minuter här i Rotterdam. Det klarar hon inte rent fysiskt om det blir hårda och tuffa matcher, vilket jag förutsätter.

Hur ska ni också orka träna när det är matcher i stort sett varannan dag?

– Vi ska inte träna så mycket. Vi gjorde allt vi ville under samlingen i slutet på januari i samband med matchen mot Skottland. Träningspassen här i Holland blir korta, runt en timme. Vi ska enkelt uttryckt inte köra på, utan visa mer. Då tänker jag i första hand på startspelarna. Vi behöver friska ben och här blir det annorlunda. Detta är en situation jag aldrig upplevt tidigare.

Fysiologen Helena Andersson har under många år arbetat med landslaget, och är efter mammaledighet nu tillbaka.

"Fokus är på matcherna"

Hennes viktigaste uppgift under vinter, eftersom många spelare inte är i säsong, har varit att individanpassa träningen.

– Fokus i det här läget är verkligen på matcherna och att spelarna ska vara så fräscha som möjligt då. Vi planerar träningsbelastningen på ett sådant sätt att tjejerna ska vara pigga i benen till första matchen, menar Andersson.

Hon har också en annan uppgift: Att se till att spelarna äter ordentligt.

– Det måste de göra för att återhämta sig och klara av den här påfrestningen. I princip står jag och kollar, så att de äter upp och att det blir rent på tallriken.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors:

– Helena har stenkoll på alla spelares fysiska status inför den här samlingen. När vi nu har med henne kan vi sätta nivån på hur mycket vi kan göra och vad vi kan göra. Helena är definitivt en pusselbit för en svensk framgång.

Caroline Seger, som är mitt i säsong med sitt PSG, spelade match i franska cupen i lördags (vinst med 3–0 mot Metz).

– Det är klart att det kommer att slita, och ta mycket kraft och energi med tanke på att det är så kort mellan matcherna. Lägg därtill konstgräset. Så detta är naturligtvis inte optimalt för oss spelare. Det gäller att återhämta sig så bra som möjligt mellan matcherna, och jag hoppas att vi är många som trots allt orkar spela samtliga tre, konstaterar Seger.

Här är hela Sveriges trupp:

Målvakter: Hilda Carlén, Emelie Lundberg, Hedvig Lindahl.

Backar: Jonna Andersson, Emma Berglund, Magdelena Ericsson, Nilla Fischer, Freja Hellenberg, Lina Nilsson, Linda Sembrandt, Jessica Samuelsson och Elin Rubensson.

Mittfältare/anfallare: Petra Andersson, Emilia Appelqvist, Lisa Dahlkvist, Jopsefine Johansson, Caroline Seger, Pauline Hammarlund, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Lotta Schelin, Olivia Scough.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag