Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sundhages krav för att stanna i landslaget

Foto: Nils Petter Nilsson

OTTAWA. Pia Sundhage stannar i landslaget – på vissa villkor.

Hon vill se ett större samarbete mellan klubbar och landslag, och få mer tid tillsammans med sina spelare.

– Jag kommer inte att nå fram annars. Jag kommer att bli frustrerad över att jag inte får göra mitt allra bästa, säger hon.

Allting pekar på att Pia Sundhage fortsätter som svensk förbundskapten.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors, som har anställt Sundhage, vill att hon fullföljer sitt kontrakt som löper ut 2016.

– Jag förväntar mig och hoppas att hon fullföljer det. Vi vill ha kvar Pia, säger Domanski Lyfors.

Resultatet i VM påverkar inte?

– Nej. Vi har haft en dialog tidigare kring det här, om hur viktigt det är med resultat i mästerskap. Men jag känner att Pia kommer att fortsätta som svensk förbundskapten.

"Känns väldigt häftigt"

Den återstående frågan är om Sundhage själv känner sig motiverad att fortsätta – även om Sverige missar spel i Rio-OS 2016 nästa sommar. Dagen efter förlusten mot Tyskland ger Sundhage tydliga indikationer på att hon inte tänker avgå.

– Kontraktet är till 2016 och efter ett samtal med Marika nu på morgonen så infinner sig en känsla av att knyta näven i fickan. Det känns väldigt häftigt. Jag vill hänga på tåget och vara en del av en vändning inom svensk fotboll som jag kan se framför mig, säger Sundhage.

– Jag vill kunna se att våra spelare står med en medalj här efter EM 2017.

Samtidigt är förbundskaptenen tydlig med att hon vill se en förändring inom svensk fotboll. Hon har tidigare kritiserat antalet dagar som landslaget får ihop med de damallsvenska spelarna.

– Att knyta näven i fickan kan man inte göra själv. Det är helt avgörande att den enskilde spelaren, klubbarna och förbundet bestämmer sig för att göra någonting tillsammans. Det har varit mycket snack och lite verkstad. Det behövs krafttag tillsammans och förståelse för vad som behövs göras, säger Sundhage.

"Det är knuten"

– Det måste finnas ett samarbete. Jag är uppvuxen med att man hjälps åt. Om det kan infinna sig i svensk damfotboll... Om vi kan jobba tillsammans med spelare och klubbar och känna att vi håller en internationell nivå. Det är det som är knuten egentligen, säger hon.

Som ett exempel pekar Sundhage på att VM-laget 2011 under Thomas Dennerby fick en extra vecka tillsammans och nådde brons.

– Dennerby har berättat om den här extra veckan som han fick när serien slutade lite tidigare. Vi åkte (till Kanada) dagen efter att damallsvenskan slutade. Det är en sak, inte den enda, men den diskussionen måste plockas upp igen, säger Sundhage.

– Matti (Demegård, assisterande förbundskapten) räknade ut att vi har haft ungefär tio träningar tillsammans, och en av dem var i La Manga när vi kom halv två på natten, fortsätter Sundhage.

"Jag kommer bli frustrerad"

– Det blir vår, förbundets och EFD (Elitfotboll Dam), uppgift att man når ett samarbete. Jag kan inte ställa egna krav.

Men det är en förutsättning att de här förändringarna sker för att du ska trivas i din roll?

– Ja, för att det ska bli bra och för att jag ska kunna ha en påverkan. Med USA hade jag många dagar med spelarna och kände en stor påverkan. Här är det färre dagar.

Sundhage utesluter inte heller att förlänga kontraktet om förändringarna går igenom.

– Förbundet vill att jag ska fortsätta till 2016. Det är mycket möjligt att jag gör det. Men det förutsätter att vi gör saker ihop. Jag kommer inte att nå fram annars. Jag kommer bli frustrerad över att jag inte får göra mitt allra bästa – och det är att vara i fotbollsfamiljen och sätta så mycket avtryck som möjligt.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset