Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sundhage räknar bort Hedvig Lindahl i EM

Foto: Jan Wiriden

Pia Sundhage räknar inte med Hedvig Lindahl till sommarens EM.

Landslagsmålvakten är korsbandsskadad och opererades i höstas.

– Jag tror att det är omöjligt för henne att komma tillbaka på den korta tid som återstår till mästerskapet, säger den svenska förbundskaptenen.

Hedvig Lindahl gjorde sin landslagsdebut för nästan exakt elva år sedan och har sedan stått i 91 landskamper – den senaste mot Holland i Göteborg i september.

Knappt två veckor senare, i en seriematch med Kristianstad, slet Lindahl av korsbandet i vänster knä.

– Jag har varit med om det här förut. Då skadade jag mig i januari och spelade igen i mitten av juni. Man får väl räkna med sex månader, men man kanske inte är riktigt i form ens då utan det kan ta längre tid, sade Lindahl då.

Räknar inte med Lindahl

Just nu är hon mitt inne i rehabperioden och kan inte säga när hon är tillbaka.

En som inte räknar med att Lindahl hinner bli spelklar i tid till EM är förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Jag tror det är omöjligt. Kan Hedvig å andra sidan bevisa motsatsen så är jag den gladaste. Men jag vill sätta ett lag och ge det mycket tid. Skulle sedan Hedvig bli frisk krävs det mycket för att hon ska kunna kliva in, eftersom det inte går att leva på gamla meriter, säger Sundhage.

Vilket är ditt förstaval med Lindahl borta, Sofia Lundgren?

– Det vet jag inte, det står skrivet i stjärnorna. De tre målvakter jag nu tagit ut måste prestera mycket mer och framför allt måste jag se dem i fler matchsituationer. Sedan kan jag göra ett förstaval.

"Jag vill inte stressa"

Sundhage menar att tajmingen är ytterst viktig när det gäller målvaktsfrågan.

– Utser man en etta för tidigt blir det inte bra för då kan den personen bli för bekväm. Gör vi det för sent har vi stressade och hysteriska målvakter. Dessutom måste backlinjen, som ska jobba med denna målvakt, spela ihop sig.

Lindahl vet inte om hon blir klar för att kunna konkurrera om en plats i EM-truppen.

– Jag vill inte stressa för då tror jag att jag läker snabbare. Men självklart är det en sporre att försöka komma tillbaka när vi nu fått Pia som förbundskapten, menar Lindahl.