Foto: LINNEA RHEBORGFoto: LINNEA RHEBORG
 Foto: LINNEA RHEBORG
Foto: Nils Petter Nilsson / EXPRESEN EXPRESSENFoto: Nils Petter Nilsson / EXPRESEN EXPRESSEN
 Foto: Nils Petter Nilsson / EXPRESEN EXPRESSEN

Sundhage överväger att sluta: "Blivit bränd"

Publicerad

Pia Sundhage förlängde sitt kontrakt som förbundskapten för damlandslaget över EM 2017.

Men sen kan hon sluta med fotbollen – helt. Detta på grund av konflikten med de allsvenska klubbarna.

– Jag tror att jag blivit bränd av det, säger Sundhage i fotbollsmagasinet Offside.

Det blev stor succé för damlandslaget i OS i Brasilien i somras. Blågult tog silver – och i höstas förlängde Pia Sundhage sitt kontrakt. Men EM-slutspelet i sommar blir det sista hon gör som svensk förbundskapten. Efter det tar den förre BK Häcken-tränaren, Peter Gerhardsson, över rodret.

Men det finns även tunga sidor som tagit på Sundhage under tiden som förbundskapten: konflikten med allsvenska klubbarna.

Det hela bottnar i att när organisationen Elitfotboll Dam på ett möte röstade enhälligt nej på frågan om man tyckte att Pia Sundhage skulle få fortsätta över EM. Samtliga tolv allsvenska var emot Sundhages fortsättning.

Bakgrunden är en långvarig konflikt mellan förbundskaptenen och de svenska toppklubbarna. Sundhage har velat ha mer tid för landslagssamlingar – medan klubbarna inte velat släppa sina spelare.

Sundhage talar ut

I det senaste numret av Offside talar Pia Sundhage ut om konflikten och hur den påverkat henne.

– Jag har stående inbjudningar från klubbar i USA, men jag vet inte … det kan vara så att jag rentav lämnar fotbollen och blir pensionär, säger Sundhage och fortsätter prata om konflikten:

– Ja, jag tror att jag blivit bränd av det. Nu borde vi ju sitta här och du borde ställa frågor om hur fan vi bar oss åt för att ta ett OS-silver. Istället blir det sådant här hela tiden, det enda jag får höra är att tolv ordförande röstat emot mig. Det tar på en i längden.

– När jag tog över var jag kanske lite naiv. Dagens klubbar har utvecklats enormt sedan VM-silvret 2003 och jag borde ha insett att den enskilda klubbtränaren i dag har andra förutsättningar. Jag trodde att man i ett litet land som Sverige tillsammans kunde diskutera sig fram till vad som var bäst för både klubbarna och landslaget. Men samtalen med klubbtränarna föll aldrig väl ut, och sedan 2015 har jag ställt in mig i ledet och insett att jag förlorat, säger hon till Offside.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag