Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Stor risk att han missar samlingen”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige ser ut att få klara sig utan ytterligare en nyckelspelare när VM-kvalet ska till att avgöras. 

Karantänsreglerna i Kina gör att Marcus Danielson förmodligen missar novembersamlingen och matcherna mot Georgien och Spanien. 

– Som det ser ut just nu är det stor risk att Marcus missar den samlingen, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Sverige stod för en strålande insats mot Spanien hemma på Friends arena under den senaste landslagssamlingen och vann mot stornationen med 2-1. Blågult hyllades för sitt mod och sitt sätt att besegra den tidigare EM och VM-mästaren. Men förlusten borta mot Grekland i Aten gjorde att läget inte ser lika ljust ut i grupp A i VM-kvalet med fyra matcher kvar. 

Har allt i egna händer

Sverige har ändå allt i egna händer, men har en svår bortamatch mot Spanien i Sevilla kvar i den sista kvalmatchen den 14 november. Sedan tidigare har det stått klart att Filip Helander missar resten av kvalet på grund av en skada. Och nu kommer nästa smäll. Marcus Danielson riskerar att missa både matchen mot Georgien och Spanien. Detta på grund av karantänsreglerna i Kina. Den kinesiska ligan har uppehåll och drar i gång igen 1 december. 

Stränga regler ser ut att sätta stopp 

Men karantänsreglerna i Kina gör att Danielson måste åka tillbaka till Kina och klubblaget Dalian Professional någon gång efter landslagets oktobersamling som är slut 13 oktober. Detta för att ansluta till laget som förbereder sig för omstarten av ligaspelet. 

– Situationen är sådan att de har uppehåll i ligan just nu och Marcus är och kör på egen hand och tränar med Djurgården. Men sedan ska han ansluta till Kina efter vår oktobersamling. De har ju karantänsregler och som det ser ut i dag är det stor risk att han han inte kan vara med oss på novembersamlingen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Blågult har varit medvetna om den här situationen sedan en bit innan förra landslagssamlingen. 

– Det är självklart ingen optimal situation för oss. Men jag har pratat med Mackan om det här ganska tidigt och varit informerad om detta. Han har en arbetsgivare att förhålla sig till, så vi har full respekt för att han måste tillbaka, säger Andersson. 

”Stor risk att han missar samlingen”

Alla klubbar är skyldiga att släppa sina spelare till VM-kvalsamlingarna då det är Fifa-datum. Men här handlar det just om de stränga karantänsreglerna. I Kina kan man få sitta i karantän till allt ifrån från ett par veckor till en månad när man ska resa in och ut i landet, vilket gör att novembersamlingen blir omöjlig för den svenske landslagsmittbacken om han måste åka tillbaka till Kina som planerat. 

– Sedan har vi inte gett upp hoppet helt om att ha med honom ändå. Saker och ting kan förändras. Det är ett tag kvar till november, så vi får se. Vi ska kolla upp det. 

– Men just i dag är det tveksamt om han kan vara med.  Det handlar ju om karantänsreglerna, säger Janne Andersson. 

Marcus Danielson var Janne Anderssons förstaval som mittback under sommarens EM-slutspel. Han var avstängd i VM-kvalmatchen mot Spanien, vilket gjorde att Filip Helander fick chansen i den matchen och mot Grekland. 

Helander missar hela kvalet 

Till oktobersamlingen nu när Sverige möter Kosovo och Grekland hemma på Friends kommer dock Danielson vara med. Men Sverige ser alltså ut att få klara sig utan två av sina mest rutinerade mittbackar till avgörandet i november då VM-kvalet avslutas med matcher mot Georgien och Spanien på bortaplan, den 11 respektive 14 november. Lägg därtill att Victor Nilsson-Lindelöf står på en varning och blir alltså avstängd om han får ytterligare ett gult kort.