Pawel Cibicki under matchen mot Polen. Foto: / Nils Petter Nilsson/OmbrelloPawel Cibicki under matchen mot Polen. Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
Pawel Cibicki under matchen mot Polen. Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
Polen tog tidigt ledningen. Foto: / Nils Petter Nilsson/OmbrelloPolen tog tidigt ledningen. Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello
Polen tog tidigt ledningen. Foto: / Nils Petter Nilsson/Ombrello

Stor ilska mot Kanal 5 under Sverige–Polen

Publicerad

Sverige fick en mardrömsstart mot Polen i U21-EM. Polen gjorde 1-0 redan efter sex minuter.

Men i samband med målet gick ljudet från kommentatorerna Niklas Jarelind och Johan Arneng ett par sekunder före bilderna från matchen. Det väckte frustration bland tittarna.

– Det var en viss fördröjning mellan ljud och bild, säger Daniel Lagerqvist, pressansvarig sport för Discovery Networks Sweden.

Sverige fick 0-0 mot England i premiären av U21-EM. Det kan visa sig vara en viktig poäng när gruppspelet summeras. På måndagskvällen ställs Sverige mot värdnationen Polen i Lublin i den andra gruppspelsmatchen av mästerskapet - och Sverige fick en riktig mardrömsstart på matchen.

Det svenska försvaret gick bort sig helt i den 6:e minuten och Dawid Kownacki hittade Lukasz Moneta i straffområdet som pangade in 1-0 bakom Anton Cajtoft i det svenska målet. 

Kanal 5 sänder matchen i Sverige, där kommentatorn Niklas Jarelind och experten Johan Arneng guidar tittar genom matchen. Men tv-tittarna kunde inte njuta av matchen helt till fullo. Upplevelsen stördes nämligen av att ljudet gick före bilden i samband med Polens ledningsmål. 

Ilska bland tv-tittarna

När Polen kom till den farliga chansen ropade kommentatorerna att det blev mål trots att skottet ännu inte avlossats - något som väckte stor frustration bland tittarna. Flera av tv-tittarna valde att lufta ilskan på Twitter:

"Ljud före bild. God natt! Lös det bara", skriver en användare på Twitter.

"En sekunds felsynk med ljud och bild på Kanal 5 Sverige. Fixa gärna", skriver en annan användare.

"Ljud och bild matchar inte alls just nu. 1-0 till Polen sa ni innan han ens skjutit!", skriver en tredje användare.

SVT-profilen David Fjäll var inte heller helt nöjd.

"Underläge med 1-0 och ljud före bild. Jag kokar.", skriver Fjäll.

När SportExpressen når Kanal 5:s presschef säger han följande om incidenten:

– Det var en viss fördröjning mellan ljud och bild. Men det är löst nu, säger Kanal 5:s pressansvarige Daniel Lagerqvist.

 

Matchen slutade 2-2.

https://twitter.com/chrischrill/status/876875597137530880https://twitter.com/Rothen333/status/876875806185795585https://twitter.com/JohnyDaagh/status/876875918253445120https://twitter.com/DavidFjall/status/876875304173801472https://twitter.com/fredmont/status/876879820973637633

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag