Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTIMAGE IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTIMAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTIMAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNKarl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON

Stockholm blir blåst på fotbolls-EM 2020

Publicerad

Det blir inget EM 2020 i Stockholm. 

Uefa har beslutat att ge Bryssels plats till London och Wembley. 

– Det är klart att vi är besvikna över det. Vi har också full förståelse för beslutet, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande. 

För tre år sedan nobbades Sverige och Friends arena när Uefa utsåg de 13 städer som delar på arrangemanget av fotbolls-EM 2020. 

Men efter att byggandet av den nya nationalarenan i Bryssel inte fortskridit som planerat beslutade Uefa på torsdagen att frånta staden möjligheten att stå som värd för en grupp och en åttondelsfinal. Stockholm var aktuell att ersätta Bryssel, precis som Cardiff och London. 

Men trots möjligheten blir det inget EM i Sverige. I stället har Uefas exekutiva kommitté beslutat att ge Bryssels matcher till Wembley i London, som nu står som värd för en grupp, en semifinal och finalen. 

Sverige blåsta på fotbolls-EM 2020

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att ekonomiska skäl ligger bakom Uefas beslut. Wembley har en publikkapacitet på 90 000, Friends arenas kapacitet uppgår till 50 000 åskådare.

– Hade Uefa gått på tanken att EM ska vara i 13 olika länder hade vi haft en väldigt god chans. Vårt erbjudande var väldigt bra, det  var Cardiffs också. Men nu väljer man att titta på ekonomi, och det finns hundratals miljoner kronor skäl att man väjer Wembley, säger Karl-Erik Nilsson.

– Jag är besviken som förbundsordförande i Sverige, men som vicepresident i Uefa och ordförande i Uefas exekutivkommitté har jag full förståelse att man tittar på den stora ekonomiska skillnaden.

EM till Wembley - Friends arena nobbas

Var inte tanken med att bygga Friends arena att locka stora mästerskap och matcher till Sverige?

– Det är oerhört få arenor i Europa som på fem arrangerat två stora europeiska finaler, vi hade EM-finalen för damer 2013 och Europa League-finalen 2017. Så nej, Friends arena ett otroligt gott rykte i fotbolls-Europa, och det är inte alls det det handlar om. Den här gången handlar det bara om vi förlorade, det handlade om att optimera ekonomi och förenkla organisation, säger Karl-Erik Nilsson. 

EM 2020 spelas i 13 städer runtom i Europa. Mästerskapet inleds den 12:e juni och avslutas en månad senare i Rom och avslutas alltså en månad senare i London. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag