Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stockholm blir blåst på fotbolls-EM 2020

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/SPORTIMAGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

Det blir inget EM 2020 i Stockholm. 

Uefa har beslutat att ge Bryssels plats till London och Wembley. 

– Det är klart att vi är besvikna över det. Vi har också full förståelse för beslutet, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande. 

För tre år sedan nobbades Sverige och Friends arena när Uefa utsåg de 13 städer som delar på arrangemanget av fotbolls-EM 2020. 

Men efter att byggandet av den nya nationalarenan i Bryssel inte fortskridit som planerat beslutade Uefa på torsdagen att frånta staden möjligheten att stå som värd för en grupp och en åttondelsfinal. Stockholm var aktuell att ersätta Bryssel, precis som Cardiff och London. 

Men trots möjligheten blir det inget EM i Sverige. I stället har Uefas exekutiva kommitté beslutat att ge Bryssels matcher till Wembley i London, som nu står som värd för en grupp, en semifinal och finalen. 

Sverige blåsta på fotbolls-EM 2020

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att ekonomiska skäl ligger bakom Uefas beslut. Wembley har en publikkapacitet på 90 000, Friends arenas kapacitet uppgår till 50 000 åskådare.

– Hade Uefa gått på tanken att EM ska vara i 13 olika länder hade vi haft en väldigt god chans. Vårt erbjudande var väldigt bra, det  var Cardiffs också. Men nu väljer man att titta på ekonomi, och det finns hundratals miljoner kronor skäl att man väjer Wembley, säger Karl-Erik Nilsson.

– Jag är besviken som förbundsordförande i Sverige, men som vicepresident i Uefa och ordförande i Uefas exekutivkommitté har jag full förståelse att man tittar på den stora ekonomiska skillnaden.

EM till Wembley - Friends arena nobbas

Var inte tanken med att bygga Friends arena att locka stora mästerskap och matcher till Sverige?

– Det är oerhört få arenor i Europa som på fem arrangerat två stora europeiska finaler, vi hade EM-finalen för damer 2013 och Europa League-finalen 2017. Så nej, Friends arena ett otroligt gott rykte i fotbolls-Europa, och det är inte alls det det handlar om. Den här gången handlar det bara om vi förlorade, det handlade om att optimera ekonomi och förenkla organisation, säger Karl-Erik Nilsson. 

EM 2020 spelas i 13 städer runtom i Europa. Mästerskapet inleds den 12:e juni och avslutas en månad senare i Rom och avslutas alltså en månad senare i London. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!