Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan som ska stoppa Sverige

Sara Björk Gunnarsdottir
Therese Sjögran

Sara Björk Gunnarsdóttir, 29, har just vunnit Champions League med nya klubblaget Lyon. 

Nu ska stjärnan försöka stoppa Sverige.

– Om hon är viktig i Lyon är hon oumbärlig för Island, säger Therese Sjögran, tidigare lagkamrat.

I den avgörande matchen mot Tjeckien i kvalet till VM 2019 klev hon fram. Sara Björk Gunnarsdóttir hade från straffpunkten chansen att ta laget till VM-playoff.

Men Islands kapten och stora stjärna missade.

– Det är klart att det gjorde ont. Vi borde ha vunnit mot Tjeckien. Vi var inte bra i den matchen, men fick en bra chans att ändå gå vidare. Jag skulle bara göra mål, men vad ska man säga? Ibland går det, ibland inte, säger Gunnarsdóttir till TT.

Nu är siktet inställt på att ta Island till EM. Med samma poäng som Sverige är kvällens möte mellan nationerna minst sagt betydelsefull.

I ryggen har Sara Björk Gunnarsdóttir en Champions League-titel med nya klubblaget Lyon.

– Hon har haft en fantastisk säsong, kul att hon fick spela så pass mycket som hon fick i Lyon här i början. Hon har gjort avtryck i Lyon redan, säger Therese Sjögran, tidigare lagkamrat i Rosengård.

Hur svårt är det att göra avtryck i ett sånt lag?

– Det är jättesvårt, men jag tror med Saras spelstil kan hon bidra med någonting som de andra inte kan tillföra. Det kanske inte är så att hon kommer att spela varje match men hon lär vara viktig i de matcherna när de behöver mer kraft och tyngd.

Malin Levenstad: ”Hon är helt avgörande”

I landslaget är hon lagkapten och en stor ledare.

– Om hon är viktig i Lyon är hon oumbärlig för Island.

Malin Levenstad som även hon spelade med Gunnarsdóttir i Rosengård håller med.

– Hon är helt avgörande. Dels med hennes erfarenhet som hon samlat på sig genom åren, och sättet hon spelar på är mycket isländsk, med mycket kamp och att aldrig vika ner sig. Alltid tro på de man gör till tusen procent. Så helt avgörande för deras del skulle jag säga, säger Rosengårdsspelaren.

Vad ska Sverige se upp för med Sara?

– Det är en fysisk spelare som alltid kommer stå upp för sitt lag. Ta kampen och duellerna. Det är en spelare som spelar med hjärtat. Den fysiska biten måste man se upp med. Hon kommer vara en utav dem som är farliga.