Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina Blackstenius första landslagsmål

Blackstenius jublar.
Foto: Alex Nicodim / ALEX NICODIM BILDBYRÅN
Kramas om av Olivia Schough.
Foto: Alex Nicodim / ALEX NICODIM BILDBYRÅN

Sverige ångar på mot EM-slutspelet i Holland 2017.

Glädjeämnet i 3-0-segern mot Slovakien: Emilia Appelqvists och Stina Blackstenius första mål i A-landslaget.

– Vi kontrollerar matchen igenom – skönt, säger Linda Sembrant till TV 12.

Sverige behåller ett järngrepp om förstaplatsen i sin EM-kvalgrupp efter 3-0 borta mot Slovakien under fredagskvällen.

Mest anmärkningsvärt var att Lotta Schelin – som har varit skadad – petades i startelvan till förmån för Pauline Hammarlund. Men det var en annan lovande anfallare som skulle visa framfötterna: EM-guldhjälten från F19-landslaget i somras – Stina Blackstenius.

I första halvek tryckte Emilia Appelqvist in 1-0 med ett vackert skott strax utanför straffområdet – hennes första mål i A-landslaget. I halvtid byttes Blackstenius in i stället för Sofia Jakobsson. Linda Sembrant nickade in 2-0 tidigt i andra halvleken.

– Jag gillar att gå upp hörnor och göra mål. Det var jäkligt kul, säger Sembrant till TV 12.

Nära bli tvåmålsskytt

Och i den 62:a minuten presenterade sig Blackstenius när hon drev med bollen från halva planen och tryckte sig fram till vänster i straffområdet och fick i väg ett skott som seglade in över den slovakiska målvakten. Målet var 20-åringen första i A-landslaget på femte matchen.

Tio minuter senare var Blackstenius ytterst nära att placera in 4-0 – men avslutet gick i insidan av stolpen, längs med mållinjen, och ut igen.

Segern var Sveriges fjärde på fyra matcher i EM-kvalet. Man toppar sin kvalgrupp i klar stil – fem poäng före Danmark.

– Vi kom hit för att vinna och det gör vi. Vi har bra tålamod idag. Vi har ju mycket boll. Sen gäller det att sätta sista passningen in i boxen, säger Linda Sembrant.

Härnäst väntar Polen och Moldavien i juni för Sverige innan det är dags för Rio-OS. EM spelas i Holland i juli/augusti 2017. Till slutspelet går de åtta kvalgruppsegrarna samt de sex bästa tvåorna. Resterande två tvåor gör upp i play-off om ytterligare en plats.