Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sportchefen: "EM är ingen stor grej här"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson.

I Sverige är EM-hypen på topp inför premiärmatchen i kväll – men i Danmark skrivs knappt en rad om festen.

Det är helt enkelt ingen som bryr sig om EM i vårt grannland, menar Ekstrabladets sportchef Allan Olsen.

– Det är ingen stor grej för oss, säger Olsen till SportExpressen.se.

Besöker du en svensk nyhetssajt i dag lär du mötas av en uppsjö artiklar om samma tema: EM-premiären på Gamla Ullevi i kväll.

Men i landet som står för Sveriges motstånd är läget helt annorlunda. På de danska tidningarna BT och Ekstrabladets hemsidor kan man knappt hitta en enda artikel om kvällens match.

"Ingen stor grej"

SportExpressen ringde upp Ekstrabladets sportchef Allan Olsen för att höra mer om varför årets EM får så lite bevakning i vårt grannland.

– Det är ingen grej alls i Danmark. Den breda allmänheten är inte intresserad av damfotboll, så vi skriver inte mycket om det. Det är ingen stor grej för oss. Vi brukar inte bevaka vår inhemska damliga, mer än att vi skriver ut resultaten. Det är allt. Och vi har inte fått några klagomål angående det, säger Olsen till SportExpressen.se.

Varför tror du att det allmänna intresset är så lågt? 

– Det är kanske för att den inte kan konkurrera med herrfotbollen. Man kan ju se alla dessa matcher på tv, tillsammans med Champions League och Premier League. När man ser på hur många som kommer till matcher så är det väldigt få där, bara ungefär 100 per match.

"Ni har ett bra lag"

Vad kommer att krävas för att ni ska skriva om de danska damerna? 

– Om de går vidare från gruppen kommer vi att börja skriva om det, antar jag. Men vi kommer så klart att skriva om matchen i kväll. Inte speciellt mycket, men vi kommer att skriva.

Som jag förstår det så är det bara Eurosport som sänder matchen i Danmark? 

– Det stämmer. Ingen av de stora kanalerna, DR eller TV2, sänder den.

Intressant kontrast till läget i Sverige, där det lär bli miljonpublik i kväll. 

– Och det kommer bara komma ungefär 1000 danskar till arenan. Det säger något om intresset. Men i Sverige har ni också en lång tradition av att skriva om damfotboll. Och ni också ett väldigt bra lag som levererar. Det har vi inte i Danmark. Det kan också vara ett av skälen.

Har någon inom dansk press någonsin gjort ett allvarligt försök att få i gång intresset för damfotboll? 

– Nä. Inte egentligen. Några försök kanske, men ingenting som går att jämföra med hur vi skriver om herrarna, eller om handbollen.