Det svenska landslaget firar VM–biljetten. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNDet svenska landslaget firar VM–biljetten. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det svenska landslaget firar VM–biljetten. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Spelarnas galna kupp är en världssnackis

Publicerad

Spelarna stormade Kanal 5:s studio när Janne Andersson intervjuades efter bragdmatchen mot Italien.

Nu sprids bilderna i medier världen över.

"Det är otroligt roligt – men också farligt", skriver amerikanska CBS.

Jakob Johansson gjorde det enda målet i dubbelmötet mellan Sverige och Italien. Italien satte gång på gång hård press på Sverige under mötet på San Siro på måndagen, men Blågult lyckades efter en urstark insats avancera till VM i Ryssland nästa sommar.

Direkt efter slutsignal så utbröt vilda glädjescener i det svenska laget – och flera av spelarna sågs gråta på planen.

– För egen del är det det största som hänt mig, förklarade lagkaptenen Andreas Granqvist de starka känslorna.

När förbundskaptenen Janne Andersson intervjuades i Kanal 5 efter bragdavancemanget stod spelarna för en riktig kupp – när de stormade studion och kastade sig över Andersson så väl som tv-profilerna Karin Frick, Hasse Backe och Simon Bank.

I det vilda firandet gick även studiobordet sönder och välte över experten Hasse Backe.

Bilderna blev snabbt en stor snackis – och har spridits i medier världen över.

Spelarnas kupp blev en världssnackis

"Svensk galenskap. Det svenska VM-avancemanget slutade i en oväntad och destruktiv lavin över förbundskaptenen", skriver spanska Marca.

Brittiska Eurosports Twitterkonto har lagt upp klippet från sändningen, och har plockats upp av bland annat amerikanska CBS.

"Det är otroligt roligt – men också farligt. Skrivbordet föll nästan omkull, liksom några personer. Men i slutändan såg alla ut att klara sig utan skador och problem".

Även nya zeeländska NZ Herald har plockat upp brittiska Eurosports tweet.

"Sverige firade genom att förstöra en tv-studio", skriver tidningen.

Franska RMC skriver att svenskarna "slaktade" tv-studion, och konstaterar att scenerna stod i stor kontrast till bilderna på Gianlugi Buffon, som gjorde sin sista landskamp i och med uttåget mot Sverige.

Klippet ligger även uppe på asiatiska Eurosport.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag