Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slipper könstestas: "Det var helt sjukt"

Det svenska landslaget könstestas inte inför EM.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ARNHEM. Inför VM 2015 könstestades det tyska landslaget, och det svenska landslaget var också tvungna att uppge att de faktiskt var kvinnor. 

Under fotbolls-EM slipper spelarna samma typer av frågor av de högsta fotbollsorganen.

– Det är skönt, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

Det var i samband med fotbolls-VM 2015 i Kanada som tidningen Bild avslöjade att det tyska landslaget hade könstestats inför mästerskapen.

– Det stämmer. De här riktlinjerna finns och Fifa har sina skäl. Vi är glada att berätta att alla våra spelare är kvinnor, sa tyska landslagschefen Doris Fitschen till tidningen. 

Bakgrunden var att tre spelare från Ekvatorialguinea under VM 2011 misstänktes  var män. Fifas beslut möttes av stenhård kritik eftersom ett könstest anses vara kränkande mot en persons grundläggande, mänskliga rättigheter.

Könstest inför VM 2015

Samtidigt berättade det svenska landslaget att de hade fått fylla i svar i ett protokoll om att de faktiskt var kvinnor. Landslagets läkare Mats Börjesson var då ansvarig för att samla in uppgifter från spelarna i ett 15 sidor långt protokoll, där en av frågorna handlade om att bekräfta spelarnas kön.

– Jag vet inte hur många frågor det är i det där protokollet, och en av dem är om jag är kvinna. I och med att det fuskades inför VM 2011, vill Fifa se till att det inte upprepas, sa Sara Thunebro då.

– Vi gör vanliga läkarkontroller med bland annat blodprov, och på det sättet får läkaren tillräckligt med information för att kunna svara på den typen av frågor, förklarade Lisa Dahlkvist.

"Inga kontroller inför EM"

Inför EM-slutspelet i Nederländerna har det svenska landslaget inte behövt gå igenom några liknande kontroller eller lämna uppgifter till Uefa. Det berättar landslagsläkaren Mats Börjesson nu. 

– Nej, vi har inga sådana diskussioner eller kontroller inför det här europamästerskapet, säger han.

Eftersom EM spelas under Uefa, så menar Börjesson att det kan vara en fråga som kan dyka upp på tapeten i samband med VM 2019 i Frankrike, som Fifa arrangerar. 

– Vi får se om det blir så i nästa VM. Men det där var dök upp för några år sedan när allting inte var säkert. Och det är i linje med regler som finns i olympiska sammanhang också, som finns till för att man tävlar i rätt klass. Men det är klart, det är skönt att slippa. 

Lindahl: "Det var helt sjukt"

SportExpressen lyfter även frågan med Hedvig Lindahl, som berättar att hon själv har könstestats tidigare i VM-sammanhang. 

– Jag har inte upplevt det i EM. Men jag var med om det inför VM i Kina 2007. Då var jag tvungen att bevisa inför alla våra ledare att jag faktiskt var en kvinna. Och det var helt sjukt, säger hon. 

– Det fanns ett sådant problem då, och förhoppningsvis har man kommit till rätta med det här nu.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset