Slår tillbaka mot fejkat Zlatan-citat: "Hittepå"

Publicerad

Ett citat där Zlatan Ibrahimovic uttalade sig om den infekterade matchen mellan Serbien och Albanien har spridits i flera tidningar på Balkanområdet.

Men citatet är fejk, hävdar Zlatans varumärkeansvarige Mika Lepistö.

– Det är bara hittepå, säger Lepistö till SportExpressen.se.

Serbien-Albanien var ett på förhand synnerligen politiskt laddat möte. Minnena från Balkankriget hängde tungt över matchen, och 41 minuter in på första halvlek utbröt våldsamma scener.

En drönare flög in på plan med en flagga som gjorde anspråk på att inkludera alla områden på Balkan där etniska albaner bor – däribland Kosovo.

Den serbiske spelaren Stefan Mitrovic rev ner flaggan, varpå ett slagsmål bröt ut mellan de serbiska och albanska spelarna. Kort efter stormade serbiska supportrar in på plan och EM-kvalmatchen avbröts.

"Min mamma är..."

Det här har varit fotbollsvärldens mest omtalade match under veckan – och får man tro vissa tidningar gav sig självaste Zlatan Ibrahimovic sig in i diskussionen.

I dagarna som följde tisdagens tumult publicerade albanska medier artiklar där Zlatan, som har bosniska och kroatiska rötter, påstods ha sagt följande.

– Om Kosovo är Serbien så är min mamma en oskuld.

Citatet spreds snabbt via Twitter.

"Flera skrev om det"

Kosovo-tidningen Gazeta Express var en av nyhetssajterna som publicerade uttalandet.

– Det var flera albanska tidningar som skrev om det och refererade till att Zlatan skulle ha sagt det i de sociala medierna. Vi har försökt få det bekräftat av Zlatans folk men har inte lyckats, säger tidningens sportchef Valdet Hasani till SportExpressen.se.

Men när SportExpressen.se talar med Zlatans varumärkeansvarige Mika Lepistö kommer hans dementi blixtsnabbt.

– Om du går in och tittar på hans konton så står det ingenting där. Det är det som gäller, de officiella kontona, allt annat är bara hittepå. Jag står för hans konton och har full koll på dem, säger han.

Han har inte sagt något om Kosovo i någon kanal alls?

– Inte mig veterligen. Jag är inte hans PR-kille, jag sysslar med varumärkessamarbete. Men på hans konton finns ingenting. Det finns ingenting på PSG:s kanal heller vad jag ser. Och jag har inte sett honom uttala sig någonstans om det.

– För mig är det helt obegripligt. Hade det stämt hade jag varit nerringd i dag antagligen. Det är förmodligen någon som har skarvat någonstans.

"En skröna"

Landslagets presschef Niklas Bodell är inne på samma spår.

– Jag har ju inte haft minutkoll på Zlatan under senaste landslagssamlingen men den enda media han har gjort under samlingen är den i vår regi. Jag skulle säga att det är 99 % påhitt utan att ha pratat med Zlatan om det, säger han.

– Det är en skröna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag