Mikael Lustig vrålar könsord efter den svenska nationalsången. Foto: Kanal 5Mikael Lustig vrålar könsord efter den svenska nationalsången. Foto: Kanal 5
Mikael Lustig vrålar könsord efter den svenska nationalsången.  Foto: Kanal 5
Gianlugi Buffon brast i gråt när Sveriges nationalsång buades ut. Foto: Kanal 5Gianlugi Buffon brast i gråt när Sveriges nationalsång buades ut. Foto: Kanal 5
Gianlugi Buffon brast i gråt när Sveriges nationalsång buades ut. Foto: Kanal 5

Skrek könsord i direktsändning

Publicerad
Uppdaterad

De italienska fansen buade högt under den svenska nationalsången.

Då blev Mikael Lustig riktigt irriterad – och skrek könsord när nationalsången var avslutad.

När den svenska nationalsången spelades inför det avgörande playoffmötet var det starka känslor i rörelse på San Siro i Milano.

Först zoomade tv-kamerorna in en rörd Gianlugi Buffon, som kan göra sin sista match om Italien inte tar sig till VM.

Samtidigt buade de italienska supportrarna högljutt. Buffon syntes applådera distinkt under nationalsången, något som kan tolkas som en respektfull gest mot Sverige – för att markera mot buropen.

Buropen var något som irriterade de svenska spelarna, bland annat högerbacken Mikael Lustig. 

Mikael Lustig skrek könsord

När spelarna hade sjungit klart gestikulerade Lustig – och i tv-sändningen hördes hur han sa till sina medspelare:

– Jävla fittor är de. 

https://twitter.com/EurosportSE/status/930161177937690624

Experten Anders Svensson fördömde de italienska supportrarnas beteende.

– Det är brist på respekt, säger den förre landslagsmannen i Kanal 5.

Det var inte bara buropen som stal fokus när den svenska nationalsången spelades. Slutstrofen "jag vill leva, jag vill dö i Norden" ska vanligtvis upprepas två gånger, men den förinspelade instrumentella versionen gav bara utrymme för en gång. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför kvällens playoff

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag