Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Maskerade män sprang in när vi åt”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LARNACA. Rumänien har haft problem med rasism och inkastade föremål från läktaren när de spelat hemma. 

De svenska spelarna är föreberedda på allt i Bukarest - och har nu även haft det planerade säkerhetsmötet inför matchen. 

- Vi är förberedda på allt, säger Emil Forsberg 

Det var när landslaget landade på Cypern som Janne Andersson höll en presskonferens på spelarhotellet. Då berättade han bland annat att landslaget skulle hålla ett möte spelarna inför matchen mot Rumänien. Där skulle man bland annat diskutera säkerheten vid matchen och hur spelarna och ledarna skulle agera om de blev utsatta för rasism från delar av hemmapubliken. 

Stökig läktarupplevelse 

Rumänien har haft problem med vissa hemmasupportrar tidigare där det bland annat förekommit inkastade föremål på planen. De svenska spelarna räknar med ett hårt tryck från läktarhåll och är väl förberedda. 

- Det kommer säkert att vara stort tryck. Det är något vi är förberedda på. 

- Han (Janne Gustavsson, säkerhetschef) förklarade hur läget var och vilka åtgärder vi hade vidtagit.  Vi är förberedda på allt. Vi vet om att det kan bli stök och att det kanske inte kan bli stök. 

- Jag litar fullständigt på förbundet och att de vidtar de åtgärder som behövs och vi har fått reglerna förklarade för oss. Vi kommer att agera som ett lag, definitivt. Det finns vissa regler som man måste följa, säger Emil Forsberg 

Maskerade män stormade 

RB Leipzigs stjärna berättade att han varit med om att det varit stökigt kring matcher tidigare. När han spelade i Leipzig stormade rivaliserade supportrar i rånarluvor stället där Leipzigs spelartrupp satt och åt. 

- Det var i någon match med Leipzig när vi skulle möte Hamburg i tyska cupen. Då sköts raketer utanför hotellet där vi bodde klockan 04.30 på morgonen. 

Känner man någon oro som spelare?

- Ja, alltså det är väl klart. En gång när vi spelade i andraligan med Leipzig sprang det in maskerade män där vi satt och käkade. 

- Men fotboll berör och ibland är det positiva känslor och ibland negativa. I Dresden kastades det in ett grishuvud på planen också. 

”Är inte rädda” 

Även Robin Quaison har varit med om att få inkastade föremål emot sig på planen. Men han menar att han inte är rädd alls. 

- Vi är redo om det händer. Jag hoppas att inget sådant händer. Men om det händer så händer. Då måste vi gå som ett lag och göra det tillsammans. 

Känner du någon oro för att spela en sådan match?

- Nej, absolut inte. Jag är inte rädd för sådana här människor som gör sådana här saker. Det är det dom vill. 

Alexander Isak är inne på samma linje som sina lagkamrater. 

- Det borde inte ske någonting. Men det har hänt en del gånger nu så man får vara redo på det. Vi har fått veta hur vi ska hantera det och ta det med domaren, säger han. 

Hur tror du att du skulle reagerar?

- Det är svårt att veta hur man skulle reagera. Det är lätt att man ska göra si eller så men de flesta reaktionerna brukar ske impulsivt. Det finns en möjlighet och det är otroligt tråkigt att det finns en möjlighet

- Det är inte det roligaste stället att komma till eftersom att det har hänt flera gånger. Men vårt största fokus är på matchen. Sen om det händer så får man ta det då. 

LÄS MER: Stor guide: Så tar sig Sverige till EM 2020