Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan vara någon som blir förbannad på mig”

”Hon känner att det här är ett bra upplägg”.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Stina Blackstenius klev av skadad i seriefinalen mot Rosengård och såg ut att missa EM-kvalet.

Men när Peter Gerhardsson presenterade truppen var stjärnan med.

– Det är värre om vi inte tog ut henne och hon hade kunnat spela, säger förbundskaptenen.

Det är första uttagningen sedan Algarve Cup i början av mars. Då saknades bland annat Nilla Fischer och Olivia Schough.

Nu är det dags för EM-kval där Sverige ställs mot Ungern på hemmaplan den 17 september och Island borta den 22 september. Hittills har Sverige tagit alla möjliga poäng och toppar gruppen.

Sedan tidigare stod det klart att Göteborgs Stina Blackstenius är skadad och såg ut att missa kvalet.

Kan vara aktuell för inhopp

Men när förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade truppen på onsdagen fanns stjärnan med. Blackstenius är fortfarande långt ifrån att starta mot Ungern, men kan vara aktuell för inhopp mot framför allt Island.

– Det kan vara i de sista tio minuterarna mot Island vi avgör hela EM-kvalet, säger Gerhardsson på onsdagens presskonferens.

Tänker ni på vad det sänder det för signaler till friska spelare?

– Det finns alltid fördelar och nackdelar, men vi är liksom i en bransch med resultatkrav på absoluta toppnivå. Vi ska vinna med ett landslag, vi ska göra allt vad vi kan, och det går ibland ut över sådana här saker som någon annan spelare.

– Skulle Stina inte kunna spela skulle det komma in en annan spelare med enorm energi och se sin chans. Det kan vara så att det är någon som blir ledsen eller rent ut sagt förbannad på mig, men då är det bra om de pratar med mig så vi får försöka reda ut det.

Schough och Fischer tillbaka

I resten av truppen stack ett namn ut. På mittfältet togs Göteborgs Filippa Curmark ut för första gången och har chans att göra debut i landslagströjan.

– Hon har utvecklat passningarna framåt. Är en bra avslutare, en fysisk spelare.

Utöver det får Mimmi Larsson får chansen igen efter en stark insats i damallsvenskan. Även Olivia Schough och Nilla Fischer var tillbaka i truppen.

Truppen till EM-kvalet

Målvakter:

Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Zećira Mušović (Rosengård), Jennifer Falk (Göteborg)

 

Försvarare:

Linda Sembrant (Juventus), Magdalena Eriksson (Chelsea), Amanda Ilestedt (Bayern München), Nilla Fischer (Linköping), Hanna Glas (Bayern München), Jessica Samuelsson (Rosengård), Emma Kullberg (Göteborg), Jonna Andersson (Chelsea)

 

Mittfältare och anfallare:

Caroline Seger (Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Göteborg), Nathalie Björn (Rosengård), Filippa Curmark (Göteborg), Kosovare Asllani (Real Madrid), Loreta Kullashi (Eskilstuna), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Fridolina Rolfö (Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus), Olivia Schough (Djurgården), Mimmi Larsson (Rosengård), Pauline Hammarlund (Göteborg), Anna Anvegård (Rosengård)

Här presenteras alla spelare.