Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En överraskning i det stora hela...”

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES

Magnus Eriksson, 31, gjorde en landskamp under januariturnén 2014.

Nu är han med i Blågult ”på riktigt” och sätter även ord på känslorna efter beskedet.

– I det stora hela kom det som en överraskning, säger Eriksson själv.

Djurgårdens lagkapten ingår i truppen till VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

Det är första gången sen januariturnén 2014 som Magnus Eriksson representerar Sverige, och första gången någonsin i tävlingssammanhang.

– Magnus är lik Sebastian Larsson i sin spelstil. Han har kvaliteter som han kan bidra med i den här truppen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Magnus Eriksson till landslaget

Han fortsätter:

– Jag försökte värva ”Mange” när jag var i Norrköping, men jag misslyckades med det uppdraget. Han har varit med i resonemanget ett par gånger tidigare, men nu tycker jag att han håller den nivå som krävs för att vara med här. 

Andersson kallar Eriksson för en ”bra passningsspelare”.

– Han gjorde många mål förr när han var forward, men det som tilltalar mig är hans energi och påverkan på laget, det tycker jag är en stor del i att Djurgården är så bra som de är i dag. 

Eriksson: ”En överraskning”

Efter uttagningen medger Eriksson själv att han inte var riktigt beredd på att han skulle tas ut. Han medger samtidigt att ”det händer en del i telefonen just i dag”.

– Nej jag visste väl att jag var med i snacket om bruttotruppen, men i det stora hela kom det som en överraskning att vara med i den faktiska nettotruppen, säger han till Djurgårdens hemsida.

Främst är det dock glädje som präglar Erikssons ord om uttagningen och han känner själv att han kan vara med och tillföra en del till laget.

– Haha nej precis, Nej nu får jag äntligen vara med och det ska så klart bli jättekul att vara där och bidra med det jag kan bidra med, säger Eriksson och fortsätter:

– Det är jättekul och ett kvitto på att man har gjort bra saker den här säsongen och det är jag väldigt ödmjuk inför.

I landslaget återförenas han som bekant även med den tidigare Djurgårdsförsvararen Marcus Danielson, något han ser framemot även om det krävs en del för att smälta beskedet.

– Det ska bli kul att träffa folk som man stött på tidigare i form av ledare och lagkamrater så det kommer bli ett kärt återseende med många.

Bosse Anderssons glädje efter beskedet

En som samtidigt gläds med Eriksson är Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Det är klart att man blir otroligt glad och stolt. Det är inte vanligt att man i den åldern nästan gör landslagsdebut. Han har fyllt 30 och det var många år sedan han var med i landslaget, det är otroligt roligt, säger Andersson till SportExpressen och hyllar samtidigt Eriksson:

– Han är otrolig som person, spelare och ledare. Han är fantastiskt på och utanför plan, han tar stort ansvar och är otroligt viktig som spelare och lagkapten.

”Klart att Janne alltid gillat honom”

Vad betyder han för er i Djurgården?

– Han är oerhört viktig. Han är nog en av allsvenskans viktigaste spelare och det har han visat. Sen är det speciellt när spelare som han kommer hem och driver klubben. Det har en Markus Rosenberg visat och ”Mange” driver laget i både träning och match. Han har visat en enorm drivkraft.

Andersson poängterar också att Eriksson mycket väl kan gör avtryck i landslaget. Och som bekant har Janne Andersson haft ett gott öga till mittfältaren tidigare.

– Det är klart att Janne alltid gillat ”Mange” och även vad han sett i år. Vi har pratat tidigare och det är klart att han gillar honom. Jag tror att han är viktig och att det är viktigt att få in en kille som är respekterad som spelare och människa. Jag tror att när han väl kommer in där så kommer det vara svårt att ta bort honom, säger Andersson.