Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skjut honom och gräv ner honom"

Foto: Nils Petter Nilsson

"Skjut honom och gräv ner han".

Så skriver SD-kandidaten Henrik Kunni från Eda kommun om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på Facebook, enligt Inte rasist men.

– Det finns dårar överallt, även i politiken, säger Sveriges förbundskapten Erik Hamrén.

Under sommaren 2012 länkade Henrik Kunni, Sverigedemokraternas andranamn till Edas kommunfullmäktige, till en artikel skriven av Aftonbladet om Zlatan Ibrahimovic.

Artikeln handlade om Ibrahimovic värvningskrav på hans dåvarande klubb.

I samband med länken kommenterade Kunni följande: "Varför fanns inte Graven med på frågan var man helst vill se Zlatan i höst?", enligt Inte rasist men.

Det är inte den enda gången som Kunni har uttryckt sig nedlåtande om den svenska fotbollsstjärnan.

"En ide vore ju att sparka Zlatan istället. Skjut honom och gräv ner han om han skulle vägra.", skrev han under 2013.

"Snälla skjut fanskapet", lyder ett annat inlägg från 2012.

"Någon har loggat in"

Kunni var fåordig när SportExpressen.se ringde upp.

– Jag är inte intresserad av att kommentera det, säger han.

Varför har du skrivit det?

– Jag kollade upp det. Det är inte jag som har skrivit det där. Det var en kommentar som har varit på Aftonbladet, antar jag att det var. Någon har loggat in på Aftonbladet på min dator och skrivit en kommentar, han trodde att han var inne på sitt konto. Jag tar det med den personen, som inte behöver nämnas vid namn. Jag tog bort kommentaren, jag trodde inte att det var en så stor deal för ett år sen, så jag brydde mig inte om det. Men nu har jag förstått att det är det.

Tar du tillbaka det som har skrivits om Zlatan?

– Jag har inte skrivit någon kommentar och jag vill inte kommentera det mer.

Har du sett till att det inte skrivs mer i ditt namn på Facebook?

– Alltså, jag vill inte kommentera saken mer.

"Fullständigt oacceptabelt"

Enligt Sverigedemokraternas pressansvariga Martin Kinnunen så har de än så länge inte pratat med Kunni om Facebookinläggen.

– Vi har inte fått tag på honom. Vi håller på att undersöka det där, och vi söker också distriktet så att de kan hantera frågan. Vi måste verifiera att de här uppgifterna stämmer.

Men rent hypotetiskt: om det visar sig att han har skrivit så här, hur ställer ni er till det?

– Ja, men det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att önska livet ur människor på det där viset, men vi ska ta reda på om informationen är korrekt och få höra från honom om varför den här informationen sprids.

"Samhället har mycket att lära"

I samband med att den svenska förbundskaptenen Erik Hamrén höll en presskonferens om Sveriges kommande EM-kvalmatch mot Österrike fick han frågan om SD-profilens utspel.

– Det finns dårar överallt, även i politiken, säger han.

Hamrén berättar att det finns rasism även i fotbollen men tycker att idrottsvärlden hanterar de bättre än samhället i stort.

– Jag tycker att fotbollen markerar. Som Uefa som inför varje match talar om respekt. Jag har själv fått förfrågningar om att vara med i en sån videoinspelning. Jag tycker att idrotten är bra på att ta hand om varandra och acceptera varandra oavsett olikheter. Så där tycker jag att samhället har mycket att lära.