Isak om skandalen: ”Ska inte få hända”

Foto: C More
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

STOCKHOLM/BUKAREST. Alexander Isak byttes in i slutet av segermatchen mot Rumänien.

Sen uppstod skandalscener.

Matchen avbröts efter rasistiska attacker mot supertalangen.

– Det var delvis apljud. Det ska inte få hända, säger 20-åringen.

Sverige ledde med 2-0 borta mot Rumänien och tio minuter återstod av matchen.

Då bröt Daniele Orsato matchen tillfälligt.

Strax innan hade flera spelare klappat om Alexander Isak och den italienske domaren gick fram till den inbytte svensken för att kolla vad hänt. Sekunderna senare stoppades spelet.

– Det tycks vara så att domaren stoppat spelet med anledning av rasistiska inslag från publiken, säger kommentatorn Lasse Granqvist i TV4 och hänvisade till speakerns meddelande inne på arenan.

Det är inte första gången som rumänska fotbollssupportrar skämmer ut sig under EM-kvalet. Rumänien straffades efter rasism på läktarna och fick spela matchen mot Norge utan supportrar, i stället fick endast barn besöka Nationalarenan i Bukarest.

Spelet återupptogs efter någon minut, men varje gång Alexander Isak rörde bollen hördes kraftiga burop från läktarna.

Isak klappades om av lagkamraterna

Efter slutsignalen var det flera svenska spelare som kramade om Alexander Isak, som såg ut att göra en gest mot den rumänska supporterkurvan efter att matchen var slut. Sverige vann matchen med 2-0 och är därmed klart för EM-slutspelet till sommaren. 

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tycker, så klart, att det är beklämmande att en av hans spelare utsattes för rasistiska glåpord.

– Det har hänt mycket skit här, de har fått in 20 anmälningar på den här arenan.  Det är sorgligt att det händer. Om det är någon rasism, stoppa matchen. Helt rätt av domaren, säger han.

Emil Forsberg är upprörd efter händelsen.

– Det är otroligt beklagligt. Vad ska man säga? Det ska inte få hända. Man blir ledsen och det gör ont i hjärtat. Jag ville stötta Isak och få honom förstå att det inte är okej. Han var stark som sa till, det är det otroligt viktiga. 

– Jag frågade honom under matchen om det var okej, det var det, men det gör ont. Det ska inte få hända.

Vad gjorde publiken exakt?

– Jag hörde inte riktigt, men jag tror att det var apljud. Det är bortom all förståelse. Jag kan inte förstå att man kan komma till den idén i sitt huvud. Det första man tänker på är den drabbade. Vi försökte visa stöttning.

Alexander Isak: ”Ska inte få förekomma”

Alexander Isak, 20, beskriver själv händelserna så här:

– Det var det här som vi visste skulle kunna förekomma och som vi hade förberett oss för. Det är otroligt tråkigt att man ska behöva vara förberedd på det. Men det hände. Det är väldigt synd. Det var delvis apljud, men också flera olika rasistiska skrik, säger han.

Du frågade domaren något?

– Ja, jag frågade om han hörde det. Det hade han inte hört. Några minuter senare avbröt han matchen.

Var du beredd på att det skulle hända?

– Det är tråkigt att man ska behöva vara beredd på något sånt här. Det hjälper inte så mycket när det sker. Jag valde att inte låta det påverka mig. I slutet av dagen är det sånt de vill. Men jag låter inte sånt påverka mig. Grabbarnas stöd är otroligt bra.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist har svårt att förstå vad laget precis upplevt. Trots att de var förberedda på det.

– Väldigt frustrerade. Det är skrämmande att det förekommer år 2019. Man blir bara ledsen.

Robin Quaison: ”Det är fruktansvärt”

Robin Quaison fyller i:

– Jag hörde det som hände. Det är fruktansvärt. Jag vill inte prata om det egentligen… såna här människor ska inte få min uppmärksamhet. I dag gjorde domaren sitt jobb. Uefa ska göra sitt jobb nu. Men de här människorna förtjänar inte min tid

– Det är fruktansvärt. Jag vill inte lägga min tid på sån här skit.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand medger att avancemanget fått en bitter eftersmak.

– Jag har nästan inga ord... Det är helt oacceptabelt. Det är för jävligt. Det var bra att domaren stoppade spelet, säger han till Aftonbladet.

När SportExpressen frågade Rumäniens förbundskapten Cosmin Contra hur han ser på det inträffade är han kortfattad.

– Jag har inga kommentarer och ingen åsikt om det. Det enda jag vet, vilket jag hörde från mina spelare, är att Alexander Isak gick till domaren och sa att han hade hört rasistiska ramsor på läktarna, säger han.