Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: Flytta EM efter nya skandalen

Berättar om incidenten under matchen
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Alexander Isak utsattes för rasistiska glåpord under fredagens EM-kvalmatch mot Rumänien. 

Efter flera tidigare incidenter på Nationalarenan höjs röster om att värdskapet borde flyttas från Bukarest i EM 2020.

– Jag tycker att är rimligt att kommande matcher flyttas till ett annat land, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Jag vet inte hur hårt man ska straffa dem. Men de har fått sina chanser, säger Mikael Lustig.

Sverige besegrade Rumänien med 2–0 under lördagskvällen och är klart för EM-slutspelet i sommar. Under natten till söndagen firade de svenska spelarna tillsammans i Bukarest att EM-biljetten säkrats.

Efterspelet har också handlat om de rasistiska glåpord som riktades från delar av den rumänska publiken mot Alexander Isak. 

– Det var det här som vi visste skulle kunna förekomma och det som vi hade förberett oss för. Det är otroligt tråkigt att man ska behöva vara förberedd på det. Men det hände. Det är väldigt synd. Det var delvis apljud, men också flera olika rasistiska skrik, sa Isak efter matchen. 

Isak påtalade ropen från publiken för den italienska domaren Daniele Orsato, som valde att avbryta matchen i ett par minuter. Såväl under som efter matchen stöttades Alexander Isak av sina lagkamrater.

– Det är otroligt beklagligt. Vad ska man säga? Det ska inte få hända. Man blir ledsen och det gör ont i hjärtat. Jag ville stötta Isak och få honom förstå att det inte är okej. Han var stark som sa till, det är det otroligt viktiga, sa Emil Forsberg.

Stödet till Alexander Isak efter rasismen

Lagkaptenen Andreas Granqvist berättade att domaren hade kunnat avbryta matchen helt och hållet efter händelsen – men att Isak stoppade honom.

– Först blev det avblåst och sen var det väldigt nära att det blev en avbruten match. Men Isak ville att vi skulle spela klart matchen för att få fira med fansen. Han är en otroligt stark person, speciellt med tanke på åldern, säger Granqvist.

Under lördagen stöttats Isak också av sitt klubblag Real Sociedad som går ut med ett pressmeddelande på sin hemsida.

”Real Sociedad vill kraftigt fördöma de rasistiska tillmälen som Alexander Isak utsattes för i går under matchen mellan Rumänien och Sverige”, skriver de.

Klubbpresidenten Jokin Aperribay:

– Fotbollen, sporten och livet ska finnas till för att ena supportrar, kulturer och människor. Real Sociedad kommer att fortsätta arbeta på den vägen med sina människor och sin omgivning för att uppnå ett samhälle som blir mer hälsosamt, respektfullt och som stämmer överens med våra grundläggande värderingar, säger han.

Flera tidigare bestraffningar av Uefa

Det rumänska fotbollsförbundet har en historia av att bli straffade av Uefa efter rasistiska ramsor på läktarna i samband med landslagsmatcher.

I fjol bedömde Uefa att de rumänska supportrarna sjöng nedsättande ramsor om ungrare och albaner i samband med mötet med Serbien, varpå man fick kraftiga böter.

Under höstens matcher mot Malta och Spanien ska – bland annat – rasistiska ramsor ha ropats från de rumänska supportrarna mot ungrare. Som en följd straffade Uefa det rumänska landslaget med att spela EM-kvalmatchen mot Norge inför tomma läktare.

Nu väntar av allt att döma en tredje incident som rapporteras till Uefa, efter mötet med Sverige.

– Jag hade kontakt med matchdelegaten vid ett par tillfällen under och även efter matchen. Det här är en av matchdelegatens viktigaste punkter att rapportera. Jag är helt säker på att detta kommer med i rapporten. Sen är det upp till myndigheterna att göra den bestraffning man tycker är lämplig, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SportExpressen.

Nu höjs frågor om Bukarest är en lämplig spelort för sommarens EM-slutspel. 

För första gången någonsin avgörs EM-slutspelet i tolv olika städer i Europa, där Nationalarenan i Bukarest står som värd. Emil Forsberg var kluven till frågan efter gårdagens match.

– Det är svårt för mig att svara på, det får Uefa svara på. Men det har varit mycket skit här och de har fått in 20 anmälningar eller något mot rasism på den här arenan och det känns konstigt men de har utsett den här arenan så det får Uefa svara på. Men det känns skumt, sa Forsberg i går. 

Förbundskapten kritiskt mot EM:s upplägg nästa sommar.

Jonas Sjöstedt: ”Helt oacceptabelt”

Svenska fotbollförbundets ordförande, tillika Uefas vicepresident, Karl-Erik Nilsson, var på plats i Bukarest under gårdagen och reagerar över händelserna.

– Det är oacceptabelt och bedrövligt med den typen av beteende. Det finns inget försvar för det, säger han.

Rumänska förbundet blev bestraffat för rasistiska incidenter på Nationalarenan i fjol och även tidigare i år. Tycker du att det är lämpligt att samma arena står som värd för EM-slutspelet nästa sommar?

– Om man ser till den isolerade händelsen runt Alexander Isak så känns den inte bra. Ser man det i ett längre perspektiv så har det rumänska förbundet vänt arbetet och satsar stort på breddfotboll och har även jobbat hårt med sina fans. I ett större perspektiv så tycker jag att de var värda att få det här mästerskapet. De har inte behövt hantera den här typen av rasistiska ärenden tidigare, utan det har varit av geopolitisk karaktär och relaterat till en konflikt mellan Rumänien och Ungern. Jag tror och hoppas att den publiken som kommer vara på EM-matcherna nästa sommar kommer att vara en annan typ av publik än den typen av publik som var på matchen i går.

Jonas Sjöstedt, partiledare i Vänsterpartiet, vill gå längre och tycker det är rimligt att flytta slutspelsmatcherna. 

– Att spelare utsätta för rasism från publiken är helt oacceptabelt. Uefa måste visa att de tar den här typen av händelser på allvar och utdela kännbara straff. Jag tycker det är rimligt att kommande matcher flyttas till ett annat land, säger Sjöstedt.

Lustig: ”Det kommer säkert att hända igen”

När SportExpressen träffar Mikael Lustig dagen efter incidenten är han – liksom Emil Forsberg – kluven men också tydligt kritisk.

– Det har hänt förut, det hände nu och det kommer säkert att hända igen. Sen är det en klick som beter sig extremt dåligt. Jag vet inte hur hårt man ska straffa dem. Men de har fått sina chanser. Jag hoppas att det blir bättre framöver, säger han.

Andreas Granqvist:

– Det är Uefa som har bestämt vilka arenor som ska ha mästerskap, så det är inte mycket jag kan påverka. Men som jag har sagt så tycker jag det är fruktansvärt. Man blir ledsen och förbannad och tycker det inte ska förekomma. Det har hänt förr, men det är inte säkert Rumänien kommer att spela där då de inte är kvalificerade. Då blir det lite andra förutsättningar. Vi kan bara följa regelverket och stötta Isak till 100 procent. 

Stockholm ansökte om EM-matcher, men fick det inte. Blir det extra surt när Bukarest får det i stället när det förekommer rasism där gång på gång? 

– Klart det gör det. Man hoppades ju på att Friends skulle få det, men det är inte vi som beslutar det. Det är Uefa som gör det. 

Svenska spelarna efter EM-avancemanget