Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige vann ödesmötet – men kostsam reducering

Robin Olsen deppar efter Danielsons självmål.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sverige vann ödesmatchen mot Kroatien.

Nu finns chansen kvar att hänga kvar i A-gruppen i Nations League men Kroatiens reduceringsmål kan bli kostsamt för Sverige. 

– Det viktigaste för oss var att visa att vi kan vinna. Vi mötte laget som tog silver i VM, säger förbundskaptenen Peter Wettergren efter matchen.

Sverige gjorde en bra match mot Kroatien på Friends arena under lördagskvällen.

Dejan Kuluesveki gav laget ledningen i den första halvleken när han gjorde sitt första mål i det svenska A-landslaget.

Därefter nickade också Marcus Danielson in en hörna och Sverige gick in i halvtidsvilan med en 2-0-ledning.

I och med 2-0-ledningen passerade Sverige också Kroatien i Nations League-gruppen på bättre målskillnad och förutsättningarna såg bra ut inför tisdagens avgörande matcher.

”Det är snöpligt så klart”

Men Kroatien skulle få in ett viktigt reduceringsmål. 2-0-nickaren Marcus Danielson blev olycklig när bollen studsade på hans axel och letade sig in i Sveriges mål utan att målvakten Robin Olsen hann reagera.

Matchen slutade 2-1 och resultatet innebär att både Sverige och Kroatien har tre poäng i gruppen. Dessutom har lagen samma målskillnad (-6) och därför väntar en riktig rysare på tisdag där Sverige måste få ett bättre resultat än Kroatien i lagens respektive matcher.

– Det är snöpligt så klart. Man ser på höjdpunkterna att det är Sverige som producerar målchans på målchans, säger experten Lotta Schelin i C More.

– Det här 2-1-målet grumlar väldigt mycket. Det är synd, säger Kim Källström.

Dejan Kulusevski var inte alltför missnöjd med det insläppta målet efter matchen.

– Det är sånt som händer i fotboll. Vi vann matchen. Det var det vi skulle göra och det var det viktiga. Vi har match mot Frankrike och vi ska göra vårt bästa i den matchen.

Just nu placerar sig Kroatien före Sverige eftersom laget har fler gjorda mål (målskillnad 7-13) samtidigt som Sverige har målskillnaden 3-9. Laget som slutar sist i gruppen åker ut ur Nations Leagues A-grupp och hamnar i B-gruppen nästa gång.

Wettergren: ”Vi kunde ha tokkört på slutet”

Samtidigt som Sverige mötte Kroatien vann Frankrike med 1-0 på bortaplan mot Portugal och har därmed säkrat gruppsegern. Sverige möter Frankrike på bortaplan på tisdag samtidigt som Kroatien spelar hemma mot Portugal.

Den assisterande förbundskapten Peter Wettergren ledde laget i Janne Anderssons frånvaro och han tycker att segern var det viktigaste.

– Vi har alltid sagt att det ska leva i Frankrike och vi har fått kritik för att vi inte har vunnit matcher i gruppen. Det viktigaste för oss var att visa att vi kan vinna. Vi mötte laget som tog silver i VM, vi kände att vi var bättre, och vi vann välförtjänt. Därför var segern det viktigaste, säger Wettergren.

Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic:

– Båda matcherna mot Sverige slutade 2-1, så målet vi gjorde var mycket viktigt för oss. Det ändrar dynamiken i gruppen och ger oss mycket ifall det skulle avgöras på det.