Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sebastian Holmén: Därför slutar jag i landslaget

Foto: SESKIMPHOTO / AVALON / STELLA PICTURES/SESKIMPHOTO / AVALON AVALON
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sebastian Holmén slutar i landslaget. 

29-åringen har fattat det tuffa beslutet för att få mer tid med familjen. 

– Jag kommer må bäst av det här, säger den svenske försvararen. 

Under onsdagen presenterade Janne Andersson sin trupp till VM-playoffmatchen mot Tjeckien nästa vecka. Samtidigt passade den svenske förbundskaptenen på att komma med ett besked om mittbacken Sebastian Holmén, som till och från tagits ut i landslagstrupperna. 

– Till att börja med vill jag tacka Sebastian Holmén som tackat nej till landslaget framöver. Sebastian har varit med lite till och från under våra år här och alltid bidragit på ett jättebra sätt. Han tackar nej av personliga skäl. Han ringde mig häromveckan och meddelade detta, sa Janne Andersson.

Holmén var senast en del av landslaget hösten 2020 när han spelade en träningslandskamp mot Danmark. 

Sebastian Holmén förklarar att hans beslut grundar sig att han vill ha mer tid för familjen hemma i turkiska Rize, där han spelar till vardags.

– Det var något som växt fram, jag har två barn hemma och man är borta väldigt mycket. Man ligger borta både hemma- och bortamatcher dagen innan, man är på träningsläger och allt sånt där. Jag har heller inte spelat särskilt mycket i landslaget. Jag har varit i väg och haft jätteroligt när jag varit där men inte spelat så mycket. Det ger mig mer som människa och fotbollsspelare om jag får tillbringa lite extra tid med familj och även kunna träna på med klubblaget när det är uppehåll, säger den tidigare Elfsborgsbacken. 

Sebastian Holmén slutar i landslaget

Hörde Janne av sig inför den här samlingen eller tog du kontakt med honom?

– Jag kände väl efter förra samlingen att jag var ganska klar i huvudet med vad jag kände. Men jag tog mig en rejäl funderare och ringde upp Janne här för några veckor sedan och meddelade vilket beslut jag tagit. Han respekterade det, det var inga konstigheter. Jag var inte den första som känt så här och är nog inte den sista heller. 

Du kom inte med i EM-truppen i somras men sa då att du fortsatt ville satsa på att försöka ta en plats i landslaget, har någonting förändrats sedan dess?

– Det har växt fram mer och mer. Det blir jobbigare och jobbigare att åka hemifrån. Jag har ett barn som är stor nog att förstå och är väldigt ledsen så fort man lämnar lägenheten och ett barn som väldigt snart kommer förstå men ändå är ledsen när man åker. Då tar det lite extra i pappahjärtat. Det är de känslorna som gjort att jag verkligen har funderat. 

Hur har diskussionerna sett ut i familjen?

– Min fru har så klart vetat om hur jag känt, det är tufft för henne också när jag är borta att vara ensam med två barn. Hon har vetat om att jag tyckt att det är tuffare och tuffare att åka i väg, och vi är ju redan borta mycket med klubblaget. Samtidigt vet hon hur mycket landslaget har betytt, det är en dröm man haft sedan man var liten. Så det var ett stort beslut. Hon har varit stöttande oavsett och tyckt att jag verkligen ska fundera igenom det. Så i slutändan är det helt och hållet mitt eget beslut, jag kommer må bäst av det här. 

Holmén om framtiden i Turkiet

Vad hade kunnat få dig att ta ett annat beslut?

– Det hade så klart varit annorlunda om jag varit en tongivande spelare som hoppat in var och varannan match eller startat vissa matcher, det hade påverkat. Det sa jag till Janne också och det förstod han också, då hade situationen varit annorlunda. Men nu har jag egentligen alltid varit på gränsen, fått vara med lite då och då och spelat någon träningsmatch. Det har varit jättekul att vara där och det är ett fantastiskt gäng, men i slutändan kommer det här göra mig gott tror jag. 

I Turkiet kämpar Holméns klubb Çaykur Rizespor för att hänga kvar i högstaligan. 29-åringen vet inte hur hans framtid ser ut om klubben skulle åka ur när säsongen är över. 

– Just nu har jag kontrakt till nästa sommar sedan vet man aldrig vad som händer, det är en del rotation på spelare i Turkiet också. Skulle vi åka ur får man sätta sig ner och fundera på framtiden, men än så länge har vi chansen att rädda kvar oss och ska försöka göra det. 

Se även: Janne om samtalen med spelarna i Ryssland

Förbundskaptenen: ”Fullständigt vidrigt”
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset