Nilla Fischer. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅNNilla Fischer. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Nilla Fischer. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNKosovare Asllani. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kosovare Asllani. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nilla Fischer var en av de som fick kramp i VM-premiären 2015. Foto: NILS PETTER NILSSONNilla Fischer var en av de som fick kramp i VM-premiären 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON
Nilla Fischer var en av de som fick kramp i VM-premiären 2015. Foto: NILS PETTER NILSSON

Så undviker Sverige nya mardrömsscener

Publicerad

ARNHEM. VM i Kanada för två år sedan fick en kaosartad start för Sverige. 

Halva laget drabbades av kramp i premiären.

– Spelarna var inte riktigt tränade då. Men den situationen är vi inte i nu, säger assisterande förbundskapten Lille Persson.  

När Sverige för två år sedan spelade VM-premiär mot Nigeria utspelade sig märkliga scener. 

Redan efter tio minuters spel fick Kosovare Asllani kramp, och hon var inte den enda spelaren i det svenska laget som drabbades. 

Nilla Fischer, Emma Berglund, Lotta Schelin och till slut hade halva laget drabbats av kramp och Sverige hade tappat en 2–0-ledning till 3–3. 

Efteråt förklarade flera av spelarna att det berodde på underlaget, konstgräs. 

Medan en del medicinska experter menade att laget var för dåligt tränade. 

– Ska man vara ärlig så var det kanske inte kramp man fick rent fysiologiskt. Men spelarna fick massa känningar under den premiären. Skillnaden nu är att spelarna kommer med en helt annan bakgrund. I VM hade vi fullt upp med att få truppen frisk till första startmatch, säger assisterande förbundskapten Lille Persson. 

– Spelarna hade inte tränat så mycket som krävs inför ett mästerskap, därför blev det som det blev. Men den situationen ska vi inte hamna i nu.  

Blek insats i genrepet

Inför EM i Nederländerna har det svenska landslaget haft extra tuff träning. 

Efter lägret i Göteborg för en vecka sedan vittnade både spelare och ledare om att laget var helt slutkörda. 

Den bleka insatsen mot Mexiko i genrepet förklarades också med trötta ben. 

Nilla Fischer, som var en av de spelare som drabbades av kramp i VM-premiären menar att den tunga träningen fortfarande känns i benen. 

– Det har inte spruttit i benen än, men redan i morse kändes det bättre och på matchdagen kommer det vara helt okej. Jag är inte orolig, jag har känt mig så här två-tre dagar innan match tidigare. 

– Skulle det bli som i VM-premiären, då blir det så. Men jag har väldigt svårt att tro att det ska ske igen. Läget är helt annat nu, säger Nilla Fischer. 

"Det är enligt plan"

Två dagar innan match säger Lille Persson att formen hos spelarna inte är hundra procent – än. 

– Men när domaren blåser till spel kommer vi att vara det. Det är enligt plan. Nu handlar det om att successivt lätta på träningen. Käka, käka, käka och vila, vila, vila. 

Persson lämnar också en positiv skade- och sjukdomsrapport inför EM-premiären mot Tyskland på måndag kväll.  

– Alla mår jättebra. Alla är friska och hela. 

Vanliga orsaker till kramp:

- Sovit för dåligt

- Tränat i ett tempo som är högre än det man är van vid.

- Inte ätit samma mat som är van vid eller ätit för lite.

- För hög värme eller ovana för klimatet.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag