Ramona Bachmann. Foto: Sydney Low
Ramona Bachmann. Foto: Sydney Low

Så ska Sverige få Schweiz stjärna på fall

Publicerad

ROTTERDAM. Ramona Bachmann är förbannad.

Och den ilskan tänker schweiziskan låta gå ut över Sverige.

– Vi har slagit svenskorna förr och det tänker vi göra på lördag också, säger den Sverigebekanta anfallsstjärnan.

Men då gäller det att 25-åringen kan tygla sitt ökända humör.

När Sverige slog Norge med 1–0 i onsdags i den första matchen i OS-kvalet, gick Schweiz oväntat på pumpen mot hemmanationen.

Under sju minuter tappade Schweiz sin 1–0-ledning till 1–3. Till slut vann Holland med 4–3, vilket gör att schweiziskorna i morgon spelar med kniven mot strupen.

Förlust mot Sverige, och drömmen om ett Rio-OS smulas sönder på Woudersteinstadions konstgräsplan här i holländska Rotterdam.

– Jag är enormt frustrerad just nu, eftersom vi gjorde så bra ifrån oss i VM och att det har flutit på fint i EM-kvalet. Vi har spelat bra fotboll länge och därför är det en ännu större besvikelse att vi underpresterade mot Holland, säger Bachmann när SportExpressen träffar henne på det schweiziska spelarhotellet.

Ni måste visa det mot Sverige – det handlar verkligen om att vinna eller försvinna för er del.

– Jag tror det gynnar oss att vi vet att vi inte har något att förlora. Vi kommer kasta in allt vi har. Jag känner alla svenskor, har spelat med dem och mot dem. Det är en fördel och jag har delat med det jag vet till landslagsledningen och mina lagkamrater. Jag känner till jäkligt mycket om Sverige.

Spelat i Sverige länge

25-åringen med sin låga tyngdpunkt, exceptionella fart och ständiga målvittring är alltså en gammal Sverigebekant efter två vändor i Umeå IK (2007-2009, 2010-2011) och en i Rosengård (2011-1015).

I augusti förra året lämnade hon Malmöklubben med omedelbar verkan för att ansluta sig till tyska Wolfsburg.

Senast Sverige och Schweiz möttes var i en träningslandskamp i Eskilstuna i april förra året. Schweiziskorna läste sönder det svenska spelsystemet (4–1–3–2) och fångade in ”ettan” Caroline Seger.

Vinsten med 3–1 tvingade Pia Sundhage att ändra till 4–4–2 kort före VM. Något som, i kombination med flera skador, gav till resultat den bleka svenska insatsen i Kanada.

– Den segern betyder fortfarande mycket för oss. Vi gjorde en bra match då och vet att, trots de svenska förändringarna, så kan vi köra över Sverige igen. Och vi vill göra det redan på lördag, förklarar Bachmann.

Lagkamrat med Fischer

Bachmann har under hela sin karriär haft problem att tygla sitt humör. Kort i olika färger, varningar och utvisningar är något som följt henne stadigt under åren.

Nilla Fischer är lagkamrat med Bachmann i Wolfsburg, och är inte främmande för att se till att hon snedtänder.

– Det är klart att vi ska spela hårt mot henne som man gör mot alla andra. Blir hon tjurig är det absolut positivt för oss. Då är hon inte lika bra och slutar spela lite. Börjar hon sedan med en eftersläng kan få ett gult kort, och blir det ytterligare en kommer det röda kortet, konstaterar Fischer.

– Det är dock inget jag förväntar mig av henne, eftersom Ramona blivit äldre och lärt sig at tygla sitt humör.

Är du medveten om att svenskorna vill få dig ur balans, Ramona?

– Jag har gjort mina misstag, men har blivit mer erfaren allt eftersom åren gått. Nu krävs det väldigt mycket för att skaka om mig. Även om jag har en mindre bra dag, har jag fortfarande tillräckligt med självförtroende för att kunna avgöra en match.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag