Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är alla lag i Sveriges grupp

Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lars Lagerbäck. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: CAO CAN / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

SportExpressens Noa Bachner går igenom Sveriges EM-kvalgrupp.

Spanien – 5 getingar

Spansk fotboll befinner sig i ett rörigt tillstånd. Det finns frågetecken för både nyckelspelare, som på vissa håll upplevs lite mätta efter alla framgångar och på andra håll som rent formsvaga, och förbundskaptenen Luis Enrique, som inte imponerat sedan sitt tillträde. Men detta till trots blir det oseriöst att sätta något annat än fem getingar i betyg med tanke på talangreserven som finns att tillgå. Klar favorit i gruppen.

 

Sverige – 4 getingar

Följde upp sin VM-succé med en urstark vändning i Nations League. Försvarsspelet är fenomenalt och anfallsspelet tillräckligt för att vinna matcher. Sverige saknar alltjämt lite spets längst fram och behöver Emil Forsberg för att framstå som riktigt kreativa, men har en del yngre offensiva förmågor att slussa in framöver. Kommer inte att klappa igenom.

 

Norge – 3 getingar

Lars Lagerbäck snickrar vidare på sin light-version av det svenska landslaget och laget blir allt bättre. Norges spelmässiga principer känner vi igen, men de saknar alltjämt spelare av tillräckligt hög kvalitet för att komma upp i samma nivå som sitt grannland. Underbarnet Martin Ödegaard har träffat helt rätt i holländska ligan i år och ryktas till Ajax just nu. Kan bli en – för svensk del – obehaglig bekantskap.

 

Rumänien – 2 getingar

Efter en lång tids slumrande tillstånd rör det på sig i rumänsk fotboll. Georghe Hagis son (Ianis som tillhör Fiorentina) har gjort landslagsdebut och Cosmin Contras lag har dels inte förlorat en match under hela 2018, dels slagit Chile med 3-2. I mars besegrade man även Sverige i Craiova med 1-0, en hemsk träningsmatch, men likväl en varningsklocka för de som tror att Sverige ska bogsera hem sin seger med enkelhet.

 

Färöarna – 1 geting

Nej, inga överraskningar här inte. Färöarna följer inte den Island-ledda trenden där blåbärsnationer plötsligt får fason på sin fotboll. Två segrar i år: Mot Liechtenstein och Malta. Och en herrans massa förluster. Johan Edmundsson i Armenia Bielefeld den enda med klubbadress utanför Skandinavien. Måste besegras två gånger för svensk del.

 

Malta – 1 geting

Vann senast en fotbollsmatch i juni 2017 (1-0 borta mot Ukraina) men har ett ohyggligt svagt facit sedan dess och en ohyggligt svag spelartrupp där alla utom en (Zach Muscat i italienska Serie C-klubben Pistoiese) spelar i den maltesiska ligan. Ska bli strykgäng. Precis som Färöarna måste Sverige ta maximala sex poäng mot Malta.

 

LÄS MER: Sveriges grupp i EM-kvalet – och förutsättningarna