Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysk attack – mot svenska idrottare

Olivia Schough pekades ut som dopad.
Foto: PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK / PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetspolisen bekräftar nu att svenska Riksidrottsförbundet utsatts för flera dataintrång – och slår fast att det är hackergruppen Fancy Bear som agerat på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Syftet var att svartmåla svenska idrottare.

En av de drabbade var landslagsspelaren Olivia Schough som felaktigt hängdes ut som dopad.

Säkerhetspolisen har tillsammans med Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål under en långre tid utrett uppgifterna om att Riksidrottsförbundet, RF, utsatts för dataintrång under 2017 och 2018.

Expressen har tidigare berättat om misstankarna och att den ryska hackergruppen Fancy Bear pekats ut.

– Vi har kommit fram till att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som genomfört de grova dataintrången hos Riksidrottsförbundet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

På tisdagen beslutade han att lägga ned förundersökningen eftersom samtliga misstänkta i hackerattackerna är utländska medborgare som ska ha arbetat för GRU – och därmed är det utsiktslöst att ställa dem inför rätta i Sverige.

Flera grova dataintrång

Säkerhetspolisen och åklagaren slår fast att det handlar om flera grova dataintrång mot RF. Det handlar om fullbordade intrång där svenska idrottares medicinska journaler har hämtats ut.

– Syftet var att komma över personliga uppgifter om svenska idrottares medicinska journaler för att skapa ett narrativ där idrottare svartmålas, säger Mats Ljungqvist.

– Syftet var också att sprida uppgifterna så att journalister skulle rapportera om uppgifterna på ett sätt som var förenligt med GRU:s narrativ

En av de drabbade är landslagsspelaren Olivia Schough som felaktigt hängdes ut som dopad med hjälp av uppgifter om hennes astmamedicinering.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vill inte kommentera några namn men konstataterar att ”flera svenska idrottare har drabbats”.

Gruppen bakom dataintrången kallas för Fancy Bear. Några av de utpekade i gruppen greps i april 2018 i en insats i Nederländerna med avancerad utrustning för signalspaning och dataintrång.

Pekas ut som ansvariga

Fancy Bear kopplas till GRU:s 85:e center som Säkerhetspolisen nu pekar ut som ansvarigt för dataintrången mot Riksidrottsförbundet.

– Det misstänkta dataintrånget mot Riksidrottsförbundet är ett exempel på när idrott används för att stärka bilden av det egna landet och samtidigt misskreditera andra länder och dess idrottare, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens enhet för kontraspionage.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist vid säkerhetsenheten handlar det om grova brott eftersom en stat ligger bakom brotten, att det varit storskaligt och att det handlat om att komma över känsliga medicinska uppgifter som omfattas av stark sekretess.

– Vi har haft hjälp av andra länders säkerhetstjänster för att säkra den här bevisningen som tydligt pekar på att det är ryska militära underrättelsetjänsten som ligger bakom de här dataintrången, säger Daniel Stenling.