Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysaren: Kan tvingas jaga mål mot Färöarna

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Vid seger mot Rumänien säkrar Sverige en biljett till EM-slutspelet 2020.

Vid förlust väntar däremot en rysare i den sista omgången.

Så: om Sverige förlorar mot Rumänien – då gäller det att förlora med ”rätt” resultat.

– Vi har ganska bra koll på vad som gäller, säger Albin Ekdal.

Två omgångar återstår i EM-kvalet 2020.

Ställningen i Sveriges grupp är enligt följande med mållskillnad i parentes.

GRUPP F
Spanien - 20 poäng (+14)
Sverige - 15 poäng (+9)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Rumänien - 14 poäng (+9)
Norge - 11 poäng (+3)
Färöarna - 3 poäng (-19)
Malta - 3 poäng (-16)

Sista omgången:
Spanien-Rumänien, 18 november
Sverige-Färöarna, 18 november

De två bästa lagen når EM-slutspelet. Övriga lag får förlita sig på ”bakvägen” till EM 2020 där fyra platser tilldelas lag som kvalar sig in genom Nations League. 

Vid seger mot Rumänien säkrar Sverige EM-biljetten. Vid oavgjort ser chanserna mycket goda ut, då seger mot Färöarna i sista omgången säkrar EM-biljetten.

Vid förlust mot Rumänien väntar sannolikt en rysare.

Om Sverige förlorar i Bukarest och Rumänien spelar oavgjort borta mot Spanien, samtidigt som Sverige slår Färöarna, så hamnar både Sverige och Rumänien på samma poäng i gruppen (18 poäng).

Då skiljs lagen åt enligt följande:
1) Poäng i inbördes möten
2) Målskillnad i inbördes möten
3) Gjorda bortamål i inbördes möten
4) Målskillnad i samtliga gruppmatcher

EM-kvalet kan bli en rysare

Eftersom Sverige slog Rumänien på hemmaplan med 2-1 så gäller följande:

Om Rumänien vinner mot Sverige....

...med två mål eller mer = oavgjort resultat mot Spanien tar Rumänien till EM-slutspelet. Sverige blir trea och måste förlita sig på Nations League.

....med 1-0 = oavgjort resultat mot Spanien tar Rumänien till EM-slutspelet. Sverige blir trea och måste förlita sig på Nations League.

...med 3-2, 4-3, 5-4 = Rumänien måste vinna mot Spanien för att ta sig till EM-slutspel. Oavgjort mot Spanien ger Sverige en EM-biljett, förutsatt att Sverige vinner mot Färöarna.

...med 2-1 = oavgjort mot Spanien betyder målskillnadsaffär mot Sverige om andraplatsen, förutsatt att Sverige vinner mot Färöarna. Den totala målskillnaden i gruppen avgör om Rumänien eller Sverige blir tvåa. Sverige måste jaga en seger med minst tre mål mot Färöarna.

Förutsättningarna: Så går Sverige till EM

Slutsats?

Sverige behöver minst en poäng på fredag kväll borta mot Rumänien. Vid förlust – undvik att förlora med 0-1 eller med mer än två mål.

Janne Andersson inför fredagskvällens match mot Rumänien:

– Självklart så är ett kryss är ett bra resultat för oss, så vi ska inte tokjaga ett segermål. Sen kan vi hamna i ett läge där man behöver jaga ett mål. Det handlar helt om hur matchen utvecklas. Vi har pratat om olika scenarion med spelarna. Sen får vi ta det under matchens gång, säger han.

Albin Ekdal:

– Vi har ganska bra koll på vad som gäller. Jag tror inte att vi ska snacka för mycket om det innan. Vi kommer hit för att göra vårt yttersta och försöka vinna matchen. Vi försöker inte att få med oss ett oavgjort. Vi har tillräckligt mycket kvalitet för att vinna matchen. Det är målet för hela gruppen, säger han.