Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rolfö om spanska kaoset: "Hade gjort samma sak"

Fridolina Rolfö.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN

Något står inte rätt till i det spanska fotbollslandslaget.

Men Fridolina Rolfö står bakom sina lagkamrater i Barcelona, som skapat kaos inför fredagens landskamp mot Sverige.

– Jag stöttar dem till hundra procent. Jag hade gjort samma sak om jag var i deras situation, säger Rolfö.

Matchen på Estadio Nuevo El Arcángel i Córdoba skulle bli en perfekt första värdemätare för Sverige i uppladdningen inför VM nästa sommar. Men av det spanska lag som långa stunder briljerade under sommarens EM – trots uttåget i kvartsfinal var Spanien det lag som imponerade mest på Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson – finns inte mycket kvar för tillfället.

I Jorge Vildas trupp till landskamperna mot Sverige på fredag och mot USA nästa vecka saknas nämligen nästan alla stjärnor.

– Det är nio startspelare från de senaste två matcherna som saknas. De har fem debutanter med. Vi vet inte om det blir det här laget eller den här truppen som vi kan få möta i VM, säger Peter Gerhardsson.

Petade samtliga

Konflikten i Spanien har bubblat ett tag, men eskalerade till full kris när det spanska fotbollsförbundet (RFEF) häromveckan gick ut offentligt med att 15 spelare meddelat att de bojkottar landslaget. Spelarna ska inte uttryckligen ha begärt att Jorge Vilda måste bort, men förbundskaptenen verkar onekligen vara en stor del av problemet.

Det talas om en auktoritär ledarstil av en förbundskapten som helt enkelt inte håller måttet. I detalj gäller bojkotten, enligt spanska Marca, saker som dåliga och enformiga träningar, bristfälliga matchförberedelser och att spelare pressas att spela trots skador.

Förbundet tog omedelbart ledarteamets sida och svarade att om det inte passar så finns det andra spelare att ta ut. Sagt och gjort, när truppen väl presenterades i fredags fanns ingen av de 15 med.

– Den här röran skadar spansk fotboll, det är en pinsamhet som hela världen nu bevittnar. Jag känner mig förvirrad för jag förstår inte vad spelarna vill. Jag hade önskat få mer klarhet, sade Vilda i samband med trupputtagningen, enligt Reuters.

”Hade varit besviken”

Barcelonas svenska anfallsstjärna Fridolina Rolfö har en annan syn på saken. Hon begriper inte förbundets ovilja att ens diskutera saken.

– Nej, jag förstår inte alls. Det är många frågetecken i deras agerande och varför man gör som man gör. Det är några av de bästa spelarna i Spanien och i Europa som ställs utanför den här truppen på grund av att man inte hittar lösningar, säger Rolfö.

– Jag hade själv varit jätteledsen och besviken på förbundet om jag hade varit i deras situation.

Sex av hennes lagkamrater finns bland de strejkande spelarna. Dessutom har både långtidsskadade superstjärnan Alexia Putellas och backklippan Irene Paredes, normalt Spaniens lagkapten, ställt sig bakom upproret även om de inte officiellt deltar. Paredes har också valt att stå över det pågående landslagslägret.

– Jag stöttar dem till hundra procent. Jag hade gjort samma sak om jag var i deras situation. Det är inte bara förbundets agerande i hur de valde att gå ut med det i medierna. Utan mer hur man behandlar spelarna, och att man nu väljer att utesluta dem, säger Fridolina Rolfö.

VM-bojkott?

Nästa sommar avgörs VM i Australien och Nya Zeeland. Där skulle Spanien i normala fall gälla som en av favoriterna. Men i så fall måste RFEF vara villigt att kompromissa, säger Rolfö. Annars kan bojkotten mycket väl sträcka sig även över världsmästerskapet.

– Det är helt upp till förbundet, jag kan inte svara på hur de tänker. Men jag tror att spelarna kommer att stå på sig, säger Rolfö.

Problemen sträcker sig långt bortom Jorge Vilda och det spanska landslaget, säger Rolfö vidare. Enligt henne har damfotbollen i Spanien länge kämpat med att behandlas som den förtjänar.

– Vi har pratat om det i många år. Ligan har blivit professionell nu men vissa saker som skulle förändras, att man inte skulle spela på konstgräs till exempel, pågår fortfarande. Man har också pratat om att minska ligan, men det är fortfarande 16 lag. Och nu har vi även precis haft en domarstrejk.

– Saker och ting är inte hundraprocentiga.