Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robin Olsen räddade en poäng åt Sverige

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Robin Olsen sträcker ut och räddar. Foto: GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

KALININGRAD/STOCKHOLM. Sverige höll nollan och tog sin första Nations League-poäng. Robin Olsens jätteräddning i slutet på matchen räddade en poäng borta mot Ryssland - i en match som bjöd på heta chanser åt bägge håll.

– Det är en räddning av hög klass, säger TV4:s kommentator Åke Unger.

Sverige ställdes på torsdagskvällen borta mot Ryssland i Nations League där Blågult var på jakt efter viktiga poäng efter den snöpliga förlusten mot Turkiet i den första gruppspelsmatchen.

Sverige med flera heta lägen

Den första halvleken bjöd till en början på böljande spel. Blågult vaskade fram en fin målchans efter drygt sex minuters spel där Andreas Granqvist kom upp fint på en hörna men lagkaptenen nickade en bit utanför.

Sverige trummade på offensivt och fortsatte att skapa målchanser. 

I samband med en hörna fick Mikael Lustig ett riktigt bra skottläge, men högerbackens volleyskott, gick strax över ribban och det var alltjämt mållöst.

Dzyuba inblandad i allt

Ryssarna ville inte vara sämre och offensivt kretsade det mesta kring lagets anfallsbjässe Artem Dzyba som var inblandad i allt. 

Efter dryga halvtimmen nickade Dzyuba ned en långboll till Denis Cheryshev som tog sig in i Sveriges straffområde, men vänsteravslutet gick i burgaveln.

Strax innan halvtidspausen testade Marcus Berg lyckan, då ryssarna misslyckats med en offsidefälla efter en hörna, men svenskens volleyavslut räddades av den ryske målvakten och därmed slutade första halvlek 0-0.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den andra halvleken var ganska så tempofattig till en början samtidigt som de riktigt heta målchanserna saknades till en början.

Ryssland gjorde ett försök att punktera matchen i den andra halvleken. 

Dzyuba fick en riktigt bra möjlighet i den 71:a minuten på ett vänsterinlägg, men Ludwig Augustinsson lyckades störa ryssen tillräckligt mycket i ryggen, vilket gjorde att Dzyubas nick gick precis över ribban från nära håll.

Olsen räddade Sverige

Några minuter senare fick Sverige ett läge. Emil Forsberg slog till på ett hårt volleyskott, på Augustinssons inlägg, men skottet gick en bit över ribban.

I den 82:a minuten fick Ryssland andra halvlekens bästa målchans - och det var Dzyuba som la upp anfallet väldigt fint. Anfallaren hittade Daler Kuzyayev som försökte smeka upp bollen i Robin Olsens vänstra kryss men den svenske målvakten bjöd på en storartad räddning och tippade bollen över ribban.

– Ja, det kändes bra. Men jag hade inte alls mycket att göra i dag. Det är bra spelare jag har framför mig och vi är trygga med varandra. Hela laget försvarar bra, så jag är väldigt trygg med dem, säger Olsen till C More.

Matchen slutade därmed 0-0 vilket innebär att Sveriges chanser att ta sig vidare fortfarande finns även om det ser tufft ut tabellmässigt. Blågult ligger sist i grupp 2 på en poäng, två poäng bakom tvåan Turkiet. 

Ryssland leder gruppen på fyra poäng. Sverige behöver vinna gruppen för att gå upp i League A och kämpa om Nations League-bucklan. Skulle Sverige hamna sist åker man ner i League C. 

"Vi studsar tillbaka"

Janne Andersson var nöjd efter en poäng borta mot Ryssland.

– Nöjd så till vida att vi studsar tillbaka lite grann. Ryssland är fysiskt starka på hemmaplan. Men jag tycker att vi har bättre chanser. Det är en stark match sedan hade jag velat vinna. Robin gör en fin räddning, då får vi vara nöjda med 0-0, säger Janne Andersson till TV4.

– Helheten är bra. Vi hänger ihop, i början på andra halvlek får Ryssland tryck på oss men som helhet är jag nöjd. Vi är ett lag där ute som springer och kämpar. Ryssland är inte så tokiga och vi ser ut som ett bra fotbollsslag, som vi inte gjorde hela matchen mot Turkiet.

Andreas Granqvist var nöjd med matchen när SportExpressen träffar honom efter matchen.

– Det känns bra. Jag tycker vi gör en väldigt stabil match. Vi har väl tre eller fyra rätt så klara målchanser och kommer till mycket lägen. Efter den snöpliga förlusten mot Turkiet är vi på rätt väg. Vi möter ett bra lag på deras hemmaplan och släpper inte till mycket, säger "Granen" och berättar sedan om duellerna med Rysslands anfallare.

– Det är skoj. Det är fantastiskt kul att möta Artem Dzyuba. Jag var taggad. Han hade nog vunnit i brottning. Fast han är så stor är det ingen ful spelare, det är fair play och kul att möta.