Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskerar att stoppas från spel i landslaget

Dejan KulusevskiFoto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Albin EkdalFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mattias SvanbergFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Serie A har stoppats tills vidare på grund av coronaviruset. 

Nu kan det svenska fotbollförbundet komma att besluta att inte ta med några spelare från Serie A i den kommande landslagstruppen. 

Sverige möter Ryssland och Cypern i slutet av mars. 

– För varje dag som går minskar chanserna avsevärt, säger Albin Ekdal i Sveriges Radios ”Studio Ett”. 

Norra Italien har varit hårt drabbat av coronavirusets spridning. Sedan en tid tillbaka har 16 miljoner människor befunnit sig i karantän i regionen Lombardiet, och flera Serie A-matcher har skjutits upp eller spelats inför tomma läktare. 

Under måndagen kom beskedet att Italien tar nästa nivå i säkerhetsåtgärderna kring viruset. Hela landet försätts i karantän och all idrott, inklusive Serie A-fotbollen, stoppas och kan som tidigast upptas igen den 3 april. 

Nu kan det svenska fotbollförbundet komma att agera efter beskedet i Italien. Samtliga svenska spelare i Serie A riskerar att stoppas från landslagets två kommande herrlandskamper.

Sverige ställs hemma mot Ryssland hemma på Friends arena den 28 mars och möter Cypern borta den 31 mars. Truppen till landskamperna tas ut den 18 mars. 

Landslagets svar om Serie A-svenskarna

Landslagschefen Stefan Pettersson menar att det inte finns något beslut taget i frågan. 

– Vi har inte gått ut med några sådana beslut mer än att vi följer utvecklingen. Sent i går kväll så gick ju italienska regeringen ut med direktiv hur resor ska behandlas. Det gäller hela Italien och alla som bor där och det har vi också att förhålla oss till. I dag har risknivån höjts i Sverige och att det är ett allvarligare läge. Vi har tagit till oss information och den dagen vi beslutar något så kommer vi att förmedla det.

Har ni tagit ett beslut om Serie A-svenskarna inför landskamperna nu?

– Det går knappt att ta något beslut, det är nya förutsättningar varje dag. Vi förhåller oss till det vi har att ta till oss, vi har inga krav på oss att göra något i dag.

Hur resonerar ni kring Serie A-svenskarna?

– Hålla på att spekulera och förmedla via medierna vad vi har diskuterat internt det tycker jag inte är någon idé. När vi har något konkret och vettigt att kommunicera så gör vi det.

Finns det ett beslut taget i dag att svenskarna från Serie A stoppas från landslagsspel?

– Det är som jag säger, det ändras saker från dag till dag. Vi har en trupputtagning den 18:e mars och det är en vecka kvar. Vem vet vad som händer under den veckan, det vet inte jag i alla fall. Vi är inte experter. 

I den senaste EM-kvaltruppen var Serie A-spelarna Robin Olsen, Riccardo Gagliolo, Albin Ekdal, Dejan Kulusevski, Ken Sema och Mattias Svanberg uttagna. 

Albin Ekdal om situationen i Italien

Den svenske landslagsmittfältaren Albin Ekdal som spelar för Sampdoria, tillhörande i kuststaden Genua, intervjuades i Sveriges Radios ”Studio Ett” under tisdagseftermiddagen. 

– Jag har inte varit orolig hittills, men i går kväll fick jag en liten klump i magen faktiskt. Vi har mycket restriktioner. Man får inte lämna kommunen, inga restauranger är öppna efter 18. Det är träning och hem och bara vänta och lyssna på nya direktiv från personerna i maktposition, säger Ekdal. 

– Det påverkar det sociala livet, min familj har redan åkt hem till Sverige. Det är läskigt att se hur många som dör och hur många som kräver intensivvård. Sjukvården går på knäna i norra Italien, så det är klart att det är väldigt läskigt. 

30-åringen menar att han själv inte vet hur läget ser ut inför de kommande landskamperna mot Ryssland och Cypern.

– För varje dag som går minskar chanserna avsevärt, just nu är inte min prioritet att spela fotbollsmatcher. Jag tänker bara på hur folk ska kunna bli friska. Nu handlar det om att få landet på fötter igen.