Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sågningen: ”Det är löjligt och fel”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovics delägande i bettingbolaget Bethard kan stoppa honom från spel i VM.

Det rapporterar Aftonbladet. 

– Reglerna gäller för samtliga nationer och spelare som ska medverka i VM, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen. 

Reglerna sågas av Zlatans agent Mino Raiola.

– Det här verkar löjligt och fel, säger han till tidningen Aftonbladet.

Tidigare under månaden rapporterade sajten Breakit att Zlatan Ibrahimovic skulle ta en ambassadörsroll i det svenskgrundade spelbolaget Bethard. Breakits uppgifter pekade på att Zlatan skulle få rikligt betalt för samarbetet: mellan 80 och 100 miljoner kronor i kontant betalning och aktier i bolaget.

Samarbetet blev senare officiellt presenterat via ett pressmeddelande från Bethard. Men Zlatans intåg på bettingmarknaden kan innebära att svenskarna som ville se honom i VM kan snuvas på konfekten. 

Zlatan kan stoppas från VM

Aftonbladet skriver att Zlatans samarbete med Bethard strider mot det internationella fotbollförbundet Fifas etiska regelverk, kapitel fyra, regel 25. Där står det att spelare är ”…förbjudna att äga andelar, aktivt eller passivt, i bolag, koncerner, organisationer och så vidare som marknadsför, tillhandahåller eller arrangerar sådana event eller transaktioner (vadslagning, gambling, lotterier eller liknande)”.

"Håller mig till fakta"

Håkan Sjöstrand bekräftar för Aftonbladet att regelverket är tydligt på den här punkten. 

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får inte någon spelare varken direkt eller indirekt äga andelar i bettingbolag, säger Sjöstrand till tidningen. 

Sågas av Raiola

Regelverket sågas av Zlatans agent, Mino Raiola. I en intervju med tidningen Aftonbladet kallar Raiola Fifa ”en icke-demokratisk och icke-transparent organisation”. Han vill inte kommentera om han anser att Zlatans VM-chans är borta.

Han vill inte heller bekräfta huruvida Zlatan vill spela VM.

– Men det skulle inte förvåna mig om Fifa bestämmer sig för att spela fotboll med en rugbyboll i morgon, om de har eget intresse för det. De har aldrig gjort något för spelarna, för klubbarna, eller för sporten. Det kommer att fortsätta så, säger han. 

Men enligt Bethard finns det sätt för att göra Zlatan spelbar i VM – om han så önskar. 

”Just nu är detta en icke-fråga. Zlatan har valt att lämna landslagsspel bakom sig och tackat nej till landslaget. Skulle det vara så att Zlatan ändrar sin inställning i frågan så löser vi det självklart utan problem. Hans eventuella VM-deltagande kommer alltså inte att styras av hans engagemang i Bethard”, säger Bethard Groups vd Erik Skarp i ett mejl till Aftonbladet.