Lars Richt, landslagschef för herrlandslaget. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNLars Richt, landslagschef för herrlandslaget. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Lars Richt, landslagschef för herrlandslaget.  Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Caroline Seger. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNCaroline Seger. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Caroline Seger.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Ilskan: "Inte okej – det är respektlöst"

Publicerad
Uppdaterad

MILANO/STOCKHOLM. Varken Andreas Granqvist eller Janne Andersson fick kommentera damlandslagets bojkott av fotbollsgalan. 

Landslagschefen Lars Richt hymlade dock inte med orden efter agerandet från landslagsspelarna – dagen innan matchen mot Italien. 

– Jag är upprörd, säger han.

Fotbollskanalen avslöjade under söndagen att damlandslaget i fotboll bojkottar fotbollsgalan nästa måndag. 

Anledningen är att de under året inte lyckats nå ett avtal. 

Under dagens presskonferens – där förbundskaptenen Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist närvarade – fick herrlandslaget inte kommentera händelsen. 

– Den frågan tänker vi inte hantera utan överlåta till Håkan Sjöstrand. Vårt fokus är någon helt annanstans just nu, säger presschefen Niklas Bodell.

Lars Richt kritiserar landslagsspelarna

Landslagschefen Lars Richt är dock väldigt kritisk till agerandet från damlandslagsspelarna – dagen innan matchen mot Italien. 

– Det är respektlöst från den som startat det här. Jag är upprörd, säger han. 

Vem har startat det här menar du? 

– Egentligen vet jag inte men det kommer ju från en av spelarna i damlandslaget. Att gå ut med det dagen innan vår viktigaste match är inte okej.

Tycker du inte frågan är relevant? 

- Nej, inte på en internationell presskonferens inför en match där vi pratar om matchen mot Italien. Då är det inte relevant.

Richt: "Jag är upprörd"

Lars Richt menar att han hoppas att det inte var ett planerat utspel för att få mer uppmärksamhet på frågan. 

– Jag hoppas bara att det var att man inte har tänkt, säger han. 

Har spelarna reagerat? 

– Det är klart att allt kommenteras och allt blir det en diskussion om. Även en sådan här fråga.

Finns det en generell uppfattning från spelarna om det här utspelet? 

– Nej, det finns det inte. 

Stör det spelarna?

– Det hoppas jag inte. Stör det mig så räcker det. 

Lars Richt vill dock inte själv kommentera hur han se på själva sakfrågan. 

– Det har jag ingen uppfattning om, säger han. 

 

 

Håkan Sjöstrand: "Absolut tokig timing"

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är enig med Lars Richt om timingen.

– Den är olycklig. Jag håller med Richt i det, timingen är absolut fel och tokig, säger han.

– Vi vill lägga all kraft och energi på denna match. Den är otroligt viktig för svensk fotboll. Viktigast sedan... Jag vet inte när. Det hade vi kunnat hitta en annan tidpunkt för, säger Håkan Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand säger också att han förstår damlandslagets reaktion.

– Naturligtvis. Jag förstår att de känner en desperation i det hela och att deras reaktion är ett uttryck för någonting. Klart att vi behöver justera, de är jätteviktiga för vår verksamhet. Men jag är förvånad över att beskedet kom just nu eftersom vi fått besked om att vi fått hela nästa vecka på oss att gå i mål med förhandlingarna.

Till Fotbollskanalen öppnade Caroline Seger för en längre strejk. Sjöstrand tycker dock inte att det är rätt väg att gå.

– I slutändan tror jag ändå inte att hota och strejka är rätt väg att gå. Det är sällan man når långsiktiga lösningar då, säger Håkan Sjöstrand.

Vad händer nu?

– Det pågår diskussioner just nu, vilket är fullt normalt. Jag ska söka kontakt med spelarföreningen som är utsedda att sköta dialogen för att se om det hänt något ytterligare utifrån den infon vi fick i går. Det viktigaste för mig är nu att vi lägger prestige åt sidan utan ser till att vi får det bra. Jag vill ha en överenskommelse så snabbt som det går. Vi får öka tempot ytterligare. 

 

LÄS MER: Italien–Sverige – allt du behöver veta inför returen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag