Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅNFoto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
 Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Raiolas kryptiska besked om Zlatan

Publicerad
Uppdaterad

På tisdag avgörs det vilken nation Sverige får i play-off-matcherna till VM i Ryssland.

Om Sverige skulle gå dit är det många som hoppas på en återkomst till landslaget för Zlatan Ibrahimovic.

Men hans agent Mino Raiola är osäker på om den svenske superstjärnan skulle tacka ja.

– Jag kan inte säga för Zlatans räkning att han skulle säga nej om landslaget ringde, säger han till SportExpressen.

Det blir Danmark, Italien, Kroatien eller Schweiz som står för motståndet när det svenska VM-ödet ska avgöras i Zürich på tisdag.

Efter 0-2-förlusten mot Holland i Amsterdam stod det klart att Sverige hamnar på andra plats i Grupp A, bakom Frankrike, men med möjligheten att kvala vidare till nästa sommars VM-slutspel i Ryssland.

I takt med att mästerskapet blivit möjligt har också en diskussion om Zlatan Ibrahimovics potentiella återkomst till Blågult uppstått i Sverige. Med 62 mål på 114 landskamper blev Zlatan landslagets främste målskytt genom tiderna innan han valde att sluta i samband med EM i Frankrike 2016.

"Ville släppa fram nästa generation"

Men hans agent, Mino Raiola, som jobbat med Zlatan sedan tidigt 2000-tal, tror inte på en återkomst.

– I början pratade vi mer om landslaget. Jag sa hela tiden att man inte kan bli kung i sitt eget land. Jag ser det med alla stora spelare. Han var inte lika omtyckt i Sverige, det var en väldigt konfliktfylld relation med svenska medier. Han accepterades ju inte riktigt för hur han var, i stället för att omfamna honom som en ambassadör för Sverige, säger han till SportExpressen.

– Men när jag såg att saker och ting började läka där, mellan honom och Sverige, och han vann den här kampen, när folk började acceptera hur han var, då lät jag honom avgöra precis allt själv. Hans relation till det svenska landslaget har skapats av honom själv. Han förstod nu att han ville fokusera mer på sitt klubblag och ge andra människor utrymme, till exempel släppa fram nästa generation. 

Det var tankegången bakom beslutet att sluta?

– Ja, att koncentrera sig på sitt eget men också andra människor.

Är det fortfarande hans inställning? Även om Sverige går till VM nästa år.

– Jag tror det. Men du vet, i livet, om du är ett väldigt högt träd som inte kan böja sig, då bryts du av. För vissa kanske det är bättre att vara ett kort träd som alltid står kvar när vinden kommer. Men jag kan inte säga för Zlatans räkning att han skulle säga nej om landslaget ringde och ville ha med honom till VM. Men principiellt tror jag inte det.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag