Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som 2016 – då det var kris”

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
En kvart innan matchen var det glest på läktarna i Solna.
Foto: C More
Olof Lundh.
Foto: C More

Premiär i Nations League. Men publikfesten uteblev. Det blev bara 21 832 åskådare på Friends i mötet med Turkiet. Nu har spelarna själva tagit ett snack med förbundet om biljettpriserna och den sena matchtiden.

– Vi spelare har pratat med förbundet om det och de ska se över biljettpriserna till nästa match, säger Isaac Kiese Thelin. 

– Det är som 2016 då det var kris. Tråkigt, säger experten Olof Lundh i TV4.

Redan inför Sveriges premiär i Nations League mot Turkiet visste man att det skulle vara rätt glest på läktarna på Friends. Med 21 832 fans på plats var det inte ens halvfullt på Nationalarenan under måndagen. 

Samtidigt gissade man på att omkring 5000 av dem var turkiska supportrar.

Jörgen Larsson, SvFF:s evenemangschef, medgav inför att man hoppats på betydligt mer i publikväg till kvällens Nations League-match.

– Ja, det är klart att vi hade hoppats på mer. Turkiet som land, och det faktum att vi har många från Turkiet i Sverige, så trodde vi på betydligt mer. Vi har haft lite svårare den första matchen efter sommaren att locka till folk, matchen ligger ganska nära efter ett mästerskap också, sa han inför.

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

Landslagsspelarna kritiska

På långsidan kostade vissa biljetter så mycket som omkring 800 kronor. Landslagsspelarna har varit kritiska till Uefas avsparkstid och att biljettpriserna varit för höga. Men nu kan de svenska fansen hoppas på bättring.

– Det var lite tråkigt med biljettpriserna och sådär, men jag vet att förbundet ser över det och vi spelare har pratat med dem om det och nästa gång kommer det bli bättre priser, säger Isaac Kiese Thelin efter matchen.

Vad sa ni till förbundet?

– Nej, men att det blir dyrt för en barnfamilj att gå på match och förbundet håller med om det. De kommer se till att det ska vara bättre priser nästa gång. 

Sebastian Larsson framförde också sitt resonemang kring den sena avsparkstiden vilket gör det svårt för barnfamiljer att vara på plats.

– Matchen spelas kvart i nio en måndagskväll och då är det svårt för barnfamiljer att komma till matchen om den slutar runt elva på kvällen, sa AIK-mittfältaren.

Fotbollsjournalisten Olof Lundh oroas över den svaga publiktillströmningen.

– Det är som Sverige-Bulgarien hösten 2016 då det var kris. Zlatan hade precis slutat i landslaget och det är ungefär den stämningen nu, säger han i TV4:s sändning och fortsätter:

– Jag tror att det är en kombination av höga biljettpriser, tydligen inte tillräcklig nyfikenhet på spelarna som satte landet i brand i somras och avsparkstiden. Men historiskt sett har de inte haft svårt att fylla 20.45-matcher tidigare. Det är tråkigt.

Matchen då? 

Den vann Turkiet med 3-2 efter en sen vändning. 


LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta