Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressas stenhårt om Zlatan-uppgifterna

Zlatan Ibrahimovic.Foto: NILS PETTER NILSSON
Håkan Sjöstrand.Foto: Viaplay
Ola Wenström.Foto: Viaplay

Håkan Sjöstrand gästade Viaplays Premier League-studio.

Då pressades svenska fotbollförbundets generalsekreterare hårt av programledaren Ola Wenström som frågade ut honom om Zlatan-uppgifterna i Olof Lundhs bok.

– Man vill skriva väldigt mycket om Zlatan, då får man mycket PR och klick. Vem skulle annars vilja läsa en bok eller något sånt?, säger Sjöstrand i studion.  

Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh” har fått stor uppmärksamhet under den senaste veckan. 

I boken berättar flera tidigare landslagsspelare och ledare om att Zlatan Ibrahimovic hade behandlat sina lagkamrater illa.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand kommenterade uppgifterna i boken för SportExpressen i samband med att den släpptes.

”Jag har inte läst boken och har därför uppriktigt svårt att kommentera olika berättelser och påståenden i den. Jag läser för övrigt inte så mycket skönlitteratur heller men om jag får tid och lust att läsa boken så kan jag kanske säga något. Sedan vill alla skriva och påstå saker om Zlatan eftersom han är vår främsta och största spelare genom tiderna för det ger både uppmärksamhet och klick. Min klara uppfattning är att han varit mycket uppskattad av dem som funnits i och kring landslaget”, skrev Sjöstrand då i ett mejl.

Sjöstrand svarar på frågor om Zlatan

Under lördagen gästade Sjöstrand Viaplays Premier League-studio inför matchen mellan Crystal Palace och Everton. 

Då fick han bland annat svara på frågor om varför han inte tydligare gått ut och försvarat Janne Andersson när Zlatan Ibrahimovic riktat mot förbundskaptenen.

– Jag pratar med Janne varje dag. Det vi gjorde när det här utspelet (om att Dejan Kulusevski inte var med i startelvan mot Frankrike) var att prata om hur vi skulle hantera det. Det är kopplat till en spelaruttagning. Då tog Janne det på presskonferensen när det handlade om en spelarfråga.

– Jag svarar när jag får frågor. När jag får frågor har jag för vana att svara på dem och hade någon ställt frågor tidigare hade jag svarat på det också.

”Då får man mycket PR”

Programledaren Ola Wenström pressade också Sjöstrand hårt med frågor om vittnesmålen i Olof Lundhs bok.

– Det behöver inte vara sant. Det finns mycket som överdrivs i olika historier som skrivs och så vidare och inom ramen för det här måste man se att det är en anonym källa på något sätt. Jag tycker det ska till mycket mer för att man ska börja svartmåla någon på det sättet. När man lever i landslagen – på den yttersta elitnivån – är det väl klart att i kombination med adrenalin och att man förlorar är inte alla glada och det sägs ett och annat. Men att göra det till något annat än det är tycker jag blir felaktigt. Då krävs det mycket mer än en anonym källa som säger något.

– Det är Lundhs bok om landslaget, det är inte sanningen om landslaget. Det är någons uppfattning. 

Ola Wenström: Så din hållning i ärendet är att du låter det vara tills du ser mer och du tror inte på historierna kring Zlatan Ibrahimovics uppträdande i landslaget?

– Det finns väldigt mycket som man gör. Man vill skriva väldigt mycket om Zlatan, då får man mycket PR och klick. Vem skulle annars vilja läsa en bok eller något sådant? Så ser jag på det hela.

Olof Lundh: ”Zlatan bestämde - ingen vågade berätta”