Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det finns oro – värt att göra en polisanmälan”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet har skakats av avslöjanden om bidragsfusk.

Efter ett extrainsatt krismöte under fredagen väljer förbundsstyrelsen nu att polisanmäla.

– Just med tanke på utvecklingen frågan fått, det mediala trycket som varit och att det finns en oro i fotbolls- Sverige så är det värt att göra en polisanmälan, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

För några veckor sedan kunde SVT berätta att en avdelningschef, som tvingats sluta, gett sin egen förening bidrag på drygt en halv miljon kronor. Utbetalningarna är kopplade till förbundets jämlikhetsprojekt ”Alla är olika – olika är bra”.

Under torsdagen kunde SVT avslöja att en av de felaktiga utbetalningarna godkändes av förbundets högste tjänsteman, generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även Fotbollskanalen har granskat Svenska fotbollförbundet. I sajtens granskning framkommer det bland annat att avdelningschefen, som står i centrum av härvan, också har bidragit till ett arbetsmiljöproblem på förbundet. Och internt ska det ha funnits ett missnöje kring hur Håkan Sjöstrand har hanterat den kritik som riktats mot avdelningschefen genom åren.

– Håkan har gått till attack mot de som velat lyfta frågan. Det har rått en tystnadskultur, säger en förbundskälla till Fotbollskanalen.

Beslut efter krismötet

Efter avslöjandena samlades förbundet för ett krismöte under fredagen.

Där tog SvFF beslutet att polisanmäla det misstänkta bidragsfusket.

– Vi samlade förbundsstyrelsen i dag och hade ett väldigt bra möte. Vi beslutade oss för att polisanmäla den felaktiga hanteringen av bidraget som en tidigare anställd varit ansvarig för. Samtidigt fick vi också en klar bild av situationen och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand redogjorde också för hur han och hans medarbetare hanterat ärendet. Sett till den utvecklingen som den frågan fått tycker vi att det är värt att polisanmäla för att få till en prövning. Den här frågan har ju växt och fått en annan magnitud, så vi tycker det är bra att det får prövas, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

Varför polisanmälde ni inte det redan från början?

– De bevekelsegrunderna man hade då tycker jag var korrekta och nu har det också gått ett antal månader och vi vet mer i frågan. Just med tanke på utvecklingen frågan fått, det mediala trycket som varit och att det finns en oro i fotbolls- Sverige så är det värt att göra en polisanmälan. 

En oro i fotbolls-Sverige säger du, är det många som hört av sig och undrat vad som pågår?

– Men när det blir en sånt otroligt medialt tryck som det varit så väcker det så klart en del frågor och då handlar det om att skydda de som är involverade i fotbollen och då vill vi pröva det här genom en polisanmälan. Sedan kanske vi får anledningen att utvärdera det beslutet senare också, om det var rätt eller fel.

Fullt förtroende för Håkan Sjöstrand

Du tycker inte det var fel att ni inte polisanmälde från början?

– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och hans medarbetare har agerat väldigt bra. Man har sett till så att alla pengar betalats tillbaka, skilt vederbörande tjänsteman från sin tjänst och på så vis är ju fotbollsrörelsen oskadd, så det är ett mycket bra gerande.

Vad säger du om att det kommer uppgifter om att en del anställda tycker att det råder en tystnadskultur på förbundet?

– Vi har gjort medarbetarundersökningar i många år och då är det mycket bra siffror där vi ser att personalen trivs och att vi har en väldigt fin öppenhet. Men jag tror också vi som många andra organisationer lider av pandemin och att vi inte kunnat träffas ordenligt under det här året. Vi ska så klart ta signalerna med en stor ödmjukhet och det är är viktigt att alla mår bra på en arbetsplats och vi kommer så klart följa upp det här att några har uttryckt att de känner så här. 

Har ni fortfarande förtroende för generalsekreterare Håkan Sjöstrand efter allt som hänt?

– Ja, förbundsstyrelsen uttryckte helt och hållet sitt fulla stöd för Håkan. Ingen skugga ska falla över honom. Han har fått dra ett väldigt tungt lass i en mycket besvärlig fråga. Det är inte Håkan Sjöstrand som gjort något fel här, utan en tidigare anställd.