Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisanmäld – får tas ut i landslaget till veckan

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BPA/MB MEDIA / BPA/MB MEDIA BILDBYRÅN

Martin Olsson kan tas ut i det svenska landslaget trots att han är under utredning.

Det meddelar svenska fotbollförbundet inför uttagningen av nästa landslagstrupp på onsdag. 

Även Olsson har gjort en anmälan, och man vill avvakta polisens förundersökningar.

– Givet den information vi har i dag är han valbar när truppen tas ut nästa vecka, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Det var i mitten av september som SVT var först med att berätta att en svensk fotbollsspelare polisanmälts och stod under utredning. En kvinna, som framträdde anonymt hos SVT, menade att hon haft kontakt med spelaren via en dejtingapp, och hävdade att han hade skickat en grov sexfilm på sig själv till henne.

– Jag blev chockad och kränkt, sa kvinnan till SVT.

Den anmälda spelaren valde senare själv att träda fram med namn i Aftonbladet: Martin Olsson, till vardags proffs i Swansea. I en intervju med tidningen menade Olsson att han utsatts för en så kallad id-kapning.

– Självklart blir man irriterad, det är inte första gången det händer. Det är chockerande. Personen eller personerna har trakasserat flera kvinnor de senaste åren. Det är jobbigt för kvinnorna också. Det är ingen bra bild för mig när jag är oskyldig och jag tar avstånd från alla sorters kränkningar och det vet alla som känner mig. Det är även väldigt trist då jag vet om att många unga ser upp till alla oss i landslaget och det betyder mycket för mig att vara en förebild, förklarade Olsson.

– Någon försöker förstöra för mig eller är bara allmänt mentalt instabil. Jag vet inte varför de gör det. Tyvärr finns det människor som vill göra så här, det tycker väl det är roligt. Jag vet inte. Det är verkligen synd.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Kan tas ut i landslaget ändå

På onsdag i nästa vecka presenterar Janne Andersson sin trupp till landskamperna borta mot Ryssland (den 11:e oktober i Nations League) och hemma mot Slovakien (träningsmatch den 16:e oktober).

Nu meddelar Svenska fotbollförbundet att den 30-årige vänsterbacken – som saknades i förra truppen på grund av skada – är valbar trots pågående utredningar. Han har anmälts av två kvinnor, men även gjort en anmälan själv.– Alla former av kränkningar är självklart oacceptabla, och det gäller hur vi själva uppträder samt om de riktas mot oss själva. Det vi i dag vet gällande det här ärendet är att två kvinnor har anmält en landslagsspelare för att de på något sätt blivit ofredade eller kränkta. Det är jätteallvarligt och måste självklart utredas, ingen ska behöva bli utsatt för det. Vi vet också att polisen utreder det, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Parallellt med detta vet vi att landslagsspelaren i fråga själv har gjort en anmälan. Han hävdar att han inte har gjort det här, det har han ju även uttryckt offentligt. Han menar att har blivit utsatt för en id-kapning. Det innebär att polisen nu hanterar två olika förundersökningar. Vad dessa utredningar kommer fram till kommer att vägleda oss i hur vi ska hantera det här ärendet, men vi kan inte föregå polisens förundersökning. Det är viktigt att komma ihåg att han i dag vare sig är misstänkt eller dömd. Det är bra att polisutredningen går vidare för att säkert fastställa vad som har hänt.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vad krävs för att en spelare inte ska vara uttagningsbar?

– Rent principiellt, om någon efter en förundersökning däremot skulle bli misstänkt för den här typen av brott, då är det inte lämpligt att man representerar något av våra landslag. En landslagsspelare är en ambassadör för svensk fotboll i alla sammanhang. Om en spelare brutit mot vår värdegrund och agerat på ett sådant sätt att det skadar svensk fotboll är det inte lämpligt att han eller hon får delta i landslaget och representera oss. Det här är mycket allvarligt och strider helt mot våra värderingar och de krav vi har på våra spelares agerande som representanter för Sverige och svensk fotboll. Att vi ställer dessa krav framgår även av det spelaravtal som alla spelare måste skriva på innan de första gången representerar landslaget.

Martin Olsson är alltså inte misstänkt i det här läget?

– Nej, han är anmäld och har anmält själv, det pågår två förundersökningar. Sedan är det oavsett detta helt oacceptabelt att den här kvinnan utsatts för detta, det tar vi kraftigt avstånd från. Vi får komma ihåg att det inte är fastslagit vad som har hänt och att vi nu avvaktar polisens och förundersökningarnas resultat innan vi kan avgöra hur vi ska hantera detta ärende. Det är ju den rättssäkerhetsprincip vi tillämpar i Sverige och även i det här fallet. Givet den information vi har i dag är han valbar när truppen tas ut nästa vecka.