Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polen-Sverige: Robin Olsen om hemliga draget inför en straffläggning

Robin Olsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO/FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

CHORZOW. Sverige ställs mot Polen i en ödesmatch. Rysarmatchen kan gå hela vägen till straffsparksläggning - ett scenario som landslaget förberett sig på.

Men Olsen vill inte i detalj redogöra hur förberedelserna går till inom Blågult.

– Vi är några stycken, säger 32-åringen.

Sverige befinner sig södra Polen, närmare bestämt Chorzow, för att spela en ödesmatch i playoff-finalen mot Polen på Slaskistadion i kväll. Förutsättningarna har aldrig varit tydligare, det är vinna eller försvinna som gäller, och seger är ett måste för VM-spel.

Rysarmatchen kan gå hela vägen till en straffsparksläggning och Sverige har tidigare berättat att man förberett sina spelare på det i träning. Samtidigt som spelarna slår straffar på träningar förbereder sig Sveriges landslagsmålvakt Robin Olsen in i minsta detalj.

– Nu har vi tillgång till video och alla programmen som finns där, självklart kollar jag igenom det där. Sedan kollar man alltid om man har spelat med någon i deras lag, då kan man alltid ta det snacket också, så jag gör mitt bästa där med förberedelserna. Jag hoppas inte det avgörs på straffar, utan att vi vinner under ordinarie tid, men om det går till straffar så är det viktigaste att jag har en bra känsla och litar på mig själv, säger Robin Olsen.

Hur gör ni i landslaget? Sitter ni målvakter tillsammans med en ledare?

– Vi är några stycken.

Du vill inte avslöja hur ni jobbar?

– Nej.

Robin Olsen hyllar Lewandowski

Vidare berättar Olsen att han ska försöka dra fördel av pressen som straffskyttarna tvingas utstå i samband med en straffsparksläggning.

– Det är ett tufft läge för straffskyttarna med pressen de har på sig. Man kanske inte alltid slår en straff likadant som när det står 3-0. Det är mycket mentalt, det händer mycket i huvudet, men jag förbereder mig naturligtvis. Jag går in med inställningen att rädda varje straff, jag föreställer mig att jag har koll.

Vad gör Robert Lewandowski till en effektiv straffskytt?

– Han har bevisat det under alla åren i Bayern München, både som straffskytt men också som striker. Man ser och känner att det kan bli farligt utav ingenting när han har bollen, det fick vi se i somras också. Det gäller att bevaka honom bra, men vi får inte bara fokusera på honom, utan Polen har fler hot i offensiven.

Vad har du lärt dig om honom från EM-matchen senast?

– Tittar man på Lewandowskis första mål och hur snabbt det går från att vi tappar bollen i offensivt straffområde, så har Polen tre passningar och sedan sitter bollen i bortre krysset.

– Hela den situationen har vi flera lägen där vi kan stoppa kontringen, sedan visar han vilken kvalitet han har. Kan vi undvika det, genom att stoppa det tidigare, kommer det gynna oss för Lewandowski är farlig i straffområdet.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset