Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Min fru visste inte vem jag var"

Lagkapten Andreas Granqvist jublade efter det att VM-platsen säkrats i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige den 13 november 2017 i Milano.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
2015 gifte sig Andreas och Sofie Granqvist. Dottern Nova var då två år.
Foto: Love by Emelie
Andreas Granqvist började sin fotbollskarriär som offensiv mittfältare, men fick i 15-16-årsåldern testa att vara mittback. "Med facit i hand var det rätt beslut att satsa på det", säger han.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelarna jublar efter fotbollsmatchen i VM-kvalet mellan Sverige och Frankrike den 9 juni 2017. "Laget och ledarteamet har gjort en jätteprestation", säger Andreas Granqvist.
Foto: ERIKSSON ANDREAS L / ERIKSSON ANDREAS L L ERIKSSON ANDREAS BILDBYRÅN
Bloggaren Sofie Granqvist, lagkapten Andreas Granqvist och dottern Nova, 4, på gatan i ryska Knasnodar där Andreas sedan 2013 är proffs.
Foto: / PRIVAT

Herrlandslaget hyllas som hjältar efter kvalmatcherna som tog Sverige till VM.

Men lagkaptenen Andreas Granqvist vet även hur det känns att sitta på avbytarbänken. 

- När jag för fyra år sedan fick min dotter mognade jag som person. Det var helt andra saker som blev viktiga, säger den 32-årige Krasnodarstjärnan i en stor intervju om att gråta offentligt av glädje, om proffstillvaron och familjelivet i Ryssland, mångmiljonkontrakten i branschen, föräldraskapet, #MeToo-kampanjen och ledarrollen.

Andreas "Granen" Granqvist från skånska Påarp spänner fast säkerhetsbältet i sin vita Porsche Cayenne och sätter på högtalartelefonen. Han har just avslutat ett två timmar långt träningspass på en av de åtta gräsplanerna som FK Krasnodar har till sitt förfogande den 820 000 invånare stora staden i sydvästra Ryssland.

- I dag hade vi löpning och bollövningar, lite taktiskt fotbollsövning, fysträning och avslut med spel elva mot elva, berättar han.

Jag har läst att du är solidarisk som lagkapten och mån om att vara kvar och visa intresse för kollegernas träning?

- Nja, vi som har spelat match har ju dagen efteråt enkel rehabträning och då väljer jag ibland att vara kvar och titta på träningen som de andra har. Det känns viktigt att visa att man är intresserad även av dem som inte har spelat matchen. 

När man tittar på fotbollsmatcher på tv brukar man kunna se hur många meter ni spelare springer. Har ni stegräknare på er även under träning?

- Ja, vi har pulsmätare och GPS och träningar och matcher analyseras efteråt. 

Andreas Granqvist hade lovat sina lagkamrater att de skulle få raka hans skalle om Sverige tog sig till VM.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad visade det i dag?

- Ingen aning, vi får oftast inte reda på resultatet. Det är fystränaren och andra som kikar på data. Är pulsen för hög eller om något annat sticker ut kan det vara sjukdom på gång.

- Hur många steg vi avverkar beror väldigt mycket på vilket slags träning det är. Har vi en hård, intensiv träning kan man springa uppemot en mil, medan det vid andra träningar kan vara 3-6 kilometer. 


"För oss lite äldre var det sista chansen att få spela ett VM"


Den här kärleken som du möttes av från svenska folket efter VM-kvalmatcherna, var du förberedd på den?

- Nej, det kan man aldrig vara. Men det är klart att vi har gjort någonting fantastiskt tillsammans på bara 1,5 år med det här landslaget. Det var väldigt ovisst hur vi stod, det var många spelare som hade slutat och så blev det ny förbundskapten, vi fick tuffaste möjliga grupp. När vi väl slog ut Holland och blev tvåa i den gruppen och fick det hårdaste motståndet med Italien som inte missat ett VM på 60 år... För oss lite äldre som hade sista chansen att få spela ett VM, det största man kan få spela, så var det starkt. Och jag tror att folk uppskattar att vi visar känslor också som idrottsmän.

Hur mycket känslor kan man visa i ditt yrke?

- Det är klart att man ska göra det, vi är människor, framför allt när det är glädjetårar. Vi såg hur de i det andra laget hade tårar av besvikelse och vi hade tårar av glädje. Det är så det ska vara. Fotboll betyder så mycket för oss och för folket.

Tårarna rann när VM-platsen var säkrad.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Har du någon gång gråtit offentligt av andra skäl än glädje?

- Nej, det tror jag inte. Det är fint när alla spelare visar offentligt hur mycket framgångarna för landslaget betyder för oss.

När grät du senast privat då?

- Det var nog ett antal år sedan. Det kanske kommer någon tår någon gång då jag ser film, men jag är inte säker. 

Vad är det mest ojusta du har gjort på planen?

- Oj, det finns säkert incidenter från då jag var yngre och var ganska hetlevrad. Jag tycker ändå att jag har hållit mig ganska kontrollerad på planen, men det är klart att jag har fått något rött kort för någon dålig tackling. Men jag har nog inte gjort något jättefult som att jag har attackerat eller slagit någon.

Fakta/Har utsetts till Sveriges bäste back

NAMN: Andreas Granqvist.

ÅLDER: 32.

YRKE: Fotbollsproffs. 

BOR: Hyrd tvåplansvilla i Krasnodar, Ryssland. Hus i Helsingborg.

FAMILJ: Hustrun Sofie Granqvist, 30, bloggare som studerar till inredare. Dottern Nova, 4.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I ett rött tegelhus i skånska Påarp med en fyra år äldre bror, Patrik, och med mormor som granne. 

MAMMA ÄR: Rose-Marie Granqvist, 58, arbetar inom äldrevården.

PAPPA ÄR: Tommy Granqvist, 55, jobbar på ett byggföretag. 

KÖR: Vit Porsche Cayenne. 

UTBILDNING: Gymnasiet på Filbornaskolans idrottsprogram i Helsingborg.

KARRIÄR: Helsingborg (2004–07), ­Premier League-klubben Wigan (2007–08), holländska FC Groningen (2008–11), italienska Genoa (2011–13), ryska Krasnodar (2013–). Debuterade i svenska landslaget 2006 och är nu lagkapten. Har två gånger utsetts till Sveriges bäste back. Granqvist om tiden då han inte fick speltid i landslaget


Vilken är din motigaste period i livet?

- Som spelare vet du att det går i vågor. Jag hade en period i början av tiden i landslaget då jag inte fick så mycket speltid. Jag var väldigt ung och det fanns många bra spelare i landslaget. Likaså var det tungt då jag började i Wigan, där jag på sex månader knappt fick spela någonting. Men sedan kom jag in i det, laget bytte tränare och så blev jag ordinarie. I fotbollskarriären svänger det verkligen.

Vilket är ditt största misstag?

- Jag har gjort många misstag, framför allt på fotbollsplanen. Det gör man varje match. Men det är klart att det smärtar mest då det sker på viktiga matcher. När vi mötte Italien i EM och de gjorde ett mål så var jag inte jättestolt och glad, men det var fantastiskt när vi nu slog ut Italien och tog revansch.


"När vi mötte Italien i EM och de gjorde ett mål så var jag inte jättestolt och glad"

Vid EM i Ukraina hoppade Johan Elmander in i glädjeringen och råkade köra in ett finger i ditt öga och du har fått ont i ansiktet efter det att målvakten ditt lag, Stanislav Kritsyuk, gjorde en missriktad rensning. Vilka är dina värsta skador annars?

- Jag har faktiskt haft turen att inte ha fått några allvarliga skador, jag har haft något uttöjt ledband i knäet som har gjort att jag har varit borta en vecka. Det som gör mest ont är när man skallar ihop med någon eller får en armbåge i huvudet. De smällarna känns ganska rejält. Sedan kan man få smällar mot knän och smalben, men det går ganska snabbt över.

Andreas Granqvist är väldigt stolt över sin fru Sofie, som har en framgångsrik blogg och pluggar till inredare. Hans liv och prioriteringar förändrades rejält när dottern Nova föddes för fyra år sedan.
Foto: Love by Emelie

Hur smärttålig är du?

- Jag skulle nog säga att jag är ganska smärttålig. Jag brukar inte vika ner mig om det inte är ett måste.

Hur stort ansvar känner du när du spelar i landslaget eller har match med ditt lag Krasnodar?

- Att vara lagkapten är det finaste man kan vara så det är klart att jag känner ett ansvar. Samtidigt visade vi i det här VM-kvalet att vi har ett fantastiskt ledarteam med Janne (Anderson, landslagstränare) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten, reds anm) i spetsen och alla runtomkring dem plus att vi har fått ihop ett fantastiskt lag som krigar och kämpar för varandra. Det är positiv energi i kroppen och det gör att vi kan nå bra resultat. 


LÄS MER: Sofie Granqvist hyllar maken efter bragdmatchen


Hur skulle du beskriva dig själv som ledare på och utanför planen?

- På planen är jag högljudd, pratar mycket, försöker styra, pushar, vill vara positiv och få laget att hjälpas åt. Utanför tycker att det är roligt att snacka och har en lite lugnare profil.

Andreas Granqvist (i grönt) är även lagkapten i ryska Knasnodar.
Foto: VITALIY TIMKIV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Du tjänar 30 miljoner kronor per säsong netto. Vad tänker du om spelarlönerna?

- Fotbollen har blivit en rejält stor marknad för hela världen och summorna har dragit i väg. Sporten är hajpad med sponsorer och tv-rättigheter. Jag tycker att det kanske börjar svaja i väg lite för mycket när spelare blir sålda för flera miljarder. Men det är marknadsvärdet som styr alltihop.

Du är 1,93 meter och väger 87 kilo. Kim Källström berättade i sitt sommarprat i fjol om hur det är att nästan aldrig kunna unna sig något gott och att alltid tänka på vikten. Hur är det för dig?

- Kosten är en viktig del i att hålla sig fräsch och pigg, framför allt under säsong. Jag försöker få i mig rätt typ av näring. Vill jag ha en pizza eller hamburgare mitt i veckan så unnar jag mig det. Men dag före match är det extra viktigt att få i sig rätt saker.

- Vi är människor och måste få unna oss en god middag någon gång, men det gäller att välja rätt tillfälle.


"Granen": Kan absolut hoppa över kolhydrater någon dag


Din fru Sofie skrev i en bloggpost att hon kör lågkolhydratkost. Du kör inte med samma diet?

- Jo, lägger jag på mig något extra kilo kan jag absolut hoppa över kolhydraterna någon dag. Men under säsong då vi har så många träningar och matcher är det snarare viktigt att få i sig tillräckligt.

Flera elitidrottare som jag har pratat med har väldigt strikta rutiner för vad de gör inför tävling och match. Har du några speciella förberedelser?

- Jag har nog inte så mycket för mig som en del andra, men jag tar högerskon före vänster och höger benskydd före vänster. Det är de sakerna som jag aldrig missar. Har man för många rutiner blir det nästan en panikkänsla om man skulle missa något. 

Vilka svagheter eller utmaningar känner du att du behöver jobba med hos dig själv?

- Jag utvecklas hela tiden och blir förhoppningsvis klokare hela tiden. Jag utvecklas både på planen och som människa. När jag för fyra år sedan fick min dotter mognade jag som person. Det var helt andra saker som blev viktiga.

Andreas Granqvist anno 2005. På den tiden var "Granen" mittback i Helsingborg.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Tv-duon Filip & Fredrik har skojat om hur folklig du är som delar med dig av en bild på hur du borstar tänderna och har WC-anka vid handfatet. Samtidigt kör du en Porsche Cayenne, har fått en Rolex i bonus och tjänar enligt det nuvarande avtalet med Krasnodar omkring 30 miljoner kronor netto per säsong. Hur pass "vanlig" skulle du själv säga att du är?

- Det borde nästan andra svara på. Jag försöker vara mig själv. Det är klart att jag unnar mig saker, men jag försöker ha fötterna på jorden. Jag håller det på en bra nivå tycker jag. Frågar du folk i min närhet tror jag att de skulle säga samma sak. Jag är den vanliga jag när jag är hemma och träffar familj och vänner.


Zlatan och Granqvist under fotbollsmatchen i EM-kvalets playoff mellan Danmark och Sverige i november 2015.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

"Utanför planen är Zlatan en avslappnad och rolig kille"


Det har diskuterats flitigt om det är bra eller dåligt för landslaget att Zlatan är med. Hur är han som lagkamrat?

- Jag har aldrig haft några problem med Zlatan. Svenska landslaget har fått en fantastisk fotbollsspelare. Han var väldigt krävande på planen och ville alltid vinna. Den vinnarskallen är nog en faktor som har gjort att han har lyckats så bra. Utanför planen är han en avslappnad och rolig kille.


LÄS MER: Patrick Ekwall: Att allt blir bättre med Zlatan stämmer inte


Jag har läst din fru Sofies blogg. Hon skrev nyligen att hon alltid har varit stolt över dig och att nu efter VM-kvalmatcherna har Sverige och hela världen fått se hur bra du är. Hur är du som make?

- Jag är nog ganska bra (skrattar, reds anm). Jag är glad och skämtsam. Vanlig.

Hur bra val man än har gjort av partner så brukar det vara en del arbete för att få det att fungera. Sofie och du har en del extra påfrestningar då du har ett arbete med hård press och många resor. Har ni upplevt några svackor i relationen?

- Ja, när man har varit ihop i 12-13 år så är det klart att man har "ups and downs", men jag tycker att vi har ett väldigt bra förhållande. Det har inte varit några större utmaningar. Vi trivs ihop och har blivit mer eller mindre bästa vänner under den tid vi har levt tillsammans. I och med att vi har bott så avskärmat i så många år så har det blivit "bara vi", och nu ingår vår dotter i detta "vi". 

Bloggaren Sofie Granqvist, lagkapten Andreas Granqvist och dottern Nova, 4, på gatan i ryska Knasnodar.
Foto: / PRIVAT

Så får Andreas och hustrun Sofie relationen att hålla


Har ni något knep för att fortsätta kämpa?

- Vi är alltid raka, ärliga och öppna med varandra. Det är viktigt att Sofie de gånger vi är hemma och har fritid också får möjlighet att umgås lite fritt med sina vänner och jag med mina så att vi inte bara är på varandra hela tiden. Vi har ett väldigt bra kompisliv omkring oss när vi är hemma och trivs bra i vår familj och runtomkring.

Sofie sade i en intervju med HD att hon började gråta när hon insåg att du ville till ryska Krasnodar i stället för Londonlaget Queens Park Rangers. Vad kände du då?

- Vi var från början ganska inställda på att flytta till London och det finns väl knappt någon bättre stad att bo i. I sista sekunden blev det ändringar. Ryssland och London var lite skillnad. Men när jag hade förklarat varför jag ville göra detta sade Sofie att det var klart att vi skulle prova. Nu har vi varit här i snart fem år. Det har varit helt okej. 

Ni har också pratat om att ni skulle flytta hem redan i fjol och att ni då skulle skaffa ett andra barn. Har ni skjutit fram den gränsen...?

- Det blev så. Som fotbollsspelare vet man aldrig vad som händer när ens kontrakt går ut. Vi börjar komma fram till att det vore skönt att flytta hem igen, men vi får se om det blir till sommaren eller längre fram. Men det är klart att i framtiden vill vi kanske ha ett barn till och flytta hem.

Och det är inte aktuellt att skaffa syskon till Nova nu när ni är i Ryssland?

- (Skrattar, reds anm). Det får du ta med frugan! Man ska aldrig säga aldrig, men det kanske inte är optimalt för henne att vara här ensam när jag är i väg på många resor. Det blir mycket jobb för henne.

Spelarnas fruar i Kitzbühl, 2008. Oksana Andersson (Chippen), Emma Svensson (Anders Svensson), Maria Karlsson (Fredrik Stoor), Tina Lönnberg (Sebastian Larsson), Sofie Richter/Granqvist (Andreas Granqvist), Maria Wiland (Johan) och Maria Linderoth (Tobias Linderoth).
Foto: SVEN LINDWALL
"Det är klart att det var jobbigt att jag var tvungen att åka i väg direkt dagen efter förlossningen"

Det är ett speciellt jobb du har. I Sverige har vi öronmärkta månader och möjlighet att dela föräldraledigheten rakt av. Det ser inte riktigt ut så för fotbollsproffs?

- Det vet man om när man väljer den här branschen. Det finns för- och nackdelar med alla jobb. Det är klart att det var jobbigt att jag var tvungen att åka i väg direkt dagen efter förlossningen, men det var inte mycket att välja på. 

Vilka är dessa fördelar som väger upp det?

- Att få hålla på med det jag älskar. Fotboll var från början en hobby, men blev ett yrke i takt med att jag lade så mycket tid och energi på det. Det är få förunnat att få hålla på med det man älskar mest av allt. 


Andreas Granqvist om papparollen


Hur är du som pappa?

- Jag försöker skoja och leka med Nova så mycket jag kan och orkar och vill pusha henne på ett bra sätt. Man får ge sina egna föräldrar mycket cred. Numera finns det paddor, datorer och annat som man kan ta hjälp av om man behöver, men det kunde inte våra mammor och pappor ta till... 

Spelar du fotboll med Nova nu när hon är fyra år?

- Ja, det blir lite lek med boll. Jag ska försöka få henne att hålla på med det så mycket som hon kan och tycker att det är roligt. Det är viktigt för barn att idrotta och testa vad man själv tycker är kul.

Här minglar paret Granqvist inför Fotbollsgalan, 2011.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Jag läste att Sofie och du träffades på Helsingborgfestivalen när du var 19 och hon 17. Vad var det som gjorde att det blev ni?

- Vi fattade tycke för varandra ganska snabbt och började dejta en tid senare. Sedan dess har vi hållit ihop. Det var lyckat att vi träffades där. Jag var nykter för vi hade match två dagar senare. Det blev jättebra.

Hon har också sagt att hon i det läget inte visste att du var känd HIF-spelare?

- Det stämmer, hon visste inte vem jag var och kunde ingenting om fotboll. Det var hennes kompisar som berättade att jag spelade i HIF. Om man är lite känd utåt så är det nog en fördel att vi hittade varandra så tidigt och har hållit ihop sedan dess.


Andreas Granqvist: "Jag är glad över min fru"


En del andra i landslaget har levt singelliv. Betyder det faktum att du har haft partner hela tiden att du heller inte får lika mycket inviter från andra kvinnor?

- Jag lägger inte märke till om det skulle vara något sådant, jag är glad över min fru. Och skulle det vara så är jag säker på att hon skulle bli uppvaktad när hon är ute med sina kompisar. Vi är så trygga i oss själva att det inte är några bekymmer. 

Sofie har bloggat om att det är en utmaning att vara medföljande och det är fokus på din karriär och det du gör. Hon verkar dock ha en egen yrkesidentitet som bloggare och i att hon nu studerar till inredare på distans?

- Ja, hon kommer att vilja ha en egen karriär den dag då vi flyttar hem och det har varit viktigt för Sofie att ha sitt eget. Då kommer hennes karriär att gå före min. Det ska bli skoj att se vad hon hittar på.

Sofie skrev också att det är svårt att leva ett normalt familjeliv och att hon grät när ni skulle åka tillbaka till Ryssland efter den senaste Skånevistelsen?

- När man väl är hemma och träffar vänner, föräldrar och syskon och har en dotter som älskar att vara med sina mor- och farföräldrar så blir det lite extra jobbigt att det är så stort avstånd mellan Helsingborg och Knasnodar.

Andreas Granqvist kände inte till att hans hustru Sofie har varit med om incidenter förrän hon bloggade om det. "Det är bra att många saker har kommit upp till ytan med anledning av #MeToo-kampanjen", säger han.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I en bloggpost berättade Sofie om incidenter hon varit med om som 14-åring. Vad tänker du om #MeToo-kampanjen och vad känner du när du hör vad din fru har varit med om?

- Jag visste inte om det förrän hon skrev om det. Och det är klart att man blir förbannad när sådana saker händer - och det är tyvärr alltför ofta. Det är bra att många saker har kommit upp till ytan med anledning av #MeToo-kampanjen. Vi kan ta stark ställning och inte acceptera detta beteende, säga ifrån och uppfostra våra barn på bästa möjliga sätt. 

Det stod i Johan Orrenius stora Offside-intervju med dig att din barndomskompis Robin som följt med din familj till Ryssland som allt-i-allo har blivit som en familjemedlem?

- Ja, vi har umgåtts sedan vi var ett-två år. Robin har hjälpt till där det har behövts, framför allt i början när dottern var liten och Sofie behövde hjälp med resor och allt möjligt. Han hade möjlighet att kunna assistera och det är värdefullt för oss. 


Miljardären som äger laget gav "Granen" en Rolex


Fotbollskulturen utomlands där man har en ägare till ett lag verkar skilja sig rätt mycket från hur det är i Sverige. Knasnodars ägare heter Sergey Galitsky och tidningen Forbes har uppskattat hans förmögenhet till 13 miljarder dollar. Hur är din relation till honom?

- I utlandet har man en ägare till klubben. Sergey har lyckats bygga upp ett fantastiskt företag, typ ett svenskt Ica, över hela Ryssland och tjänar bra med pengar på det och älskar fotboll över allt annat. Han är väldigt ödmjuk och jag har en bra kontakt med honom. 

I Knasnodar har laget med Andreas Granqvist i spetsen tillgång till tolkar dygnet runt.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LÄS MER: Andreas Granqvist i tårar efter VM-avancemanget


Offside skrev att du fick en Rolex av Sergey. Vad mer har du fått?

- När en spelare har spelat hundra matcher i hans lag får man en klocka. Det är inga andra presenter utöver lönen och kontraktet.

Hur fungerar det med språkskillnaderna i Knasnodar, där ni väl är omkring tio olika nationaliteter?

- En del snackar engelska, men vi har engelsk- och spansktalande tolkar mer eller mindre dygnet runt. De är med och hjälper till dagligen och översätter såväl vad tränaren säger som annars när det behövs. 


"Granen": "Påarp kommer alltid att betyda mycket"


Hur mycket känner du för ditt uppväxtsamhälle Påarp nuförtiden?

- Det är min hembygd, där jag har större delen av min släkt, och en viktig del av mitt liv. Påarp kommer alltid att betyda mycket. Det var där jag började spela fotboll, det var där jag fick min första fotbollsgrund. Påarp är alltid en del av mig.

I en intervju inför din 20-årsdag sade du att skolan hade fått komma lite grann i andra hand. Hur var du som elev?

- Jag hade nog ganska lätt att lära mig när jag gav mig själv tid att göra det, men jag fokuserade mycket på fotbollen. När jag väl satte mig in i saker och pluggade var jag nog ganska duktig. I slutet av skoltiden blev det dock mer och eller mindre bara fotboll och då blev det inte så många timmar kvar som jag kunde vara i skolan. 

Känner du något slags bildningskomplex?

- Nej. Skulle jag inte ha lyckats med fotbollen hade jag nog kunnat lära mig det jag behövde kunna den dag då jag flyttade hem. Jag känner inte komplex bara för att jag inte hade toppbetyg eller har någon examen. 

Du verkar vara samhällsintresserad. I intervjun med Offsides Johan Orrenius diskuterade du Miljöpartiets läge?

- Det är klart att jag läser tidningar och försöker hålla koll på vad som händer i Sverige. Det är ändå i Sverige som jag ska bo när vi flyttar hem.

Wigans tränare Paul Jewell tyckte inte att det var okej att Andreas Granqvist halkade på den regnvåta planen.
Foto: JOHN SIBLEY / © BILDBYRÅN

Genom åren har du haft många olika tränare. Wigans Paul Jewell skällde ut dig inför hela laget då du halkade i regnet på planen?

- Det var mitt första utlandskontrakt. Jag fick chansen i en cupmatch och hade de längsta dobbar man kan ha för att inte halka. Vi spelade borta mot Portsmouth och det var väldigt dålig plan. Egentligen var det ingen fara att jag halkade för jag lyckades ändå täcka ut bollen så att vi fick bollen, men Jewell tyckte inte att det var okej. Det var en krock att gå från Sverige där alla hjälps åt och lagsammanhållningen ligger på en annan nivå till att komma till England. Där var det mer eller mindre bara ett jobb där man skulle prestera. Det var en lärorik period...

Hur känns det när du blev behandlad på det sättet?

- Ingen vill väl ha kritik och skäll, men det var väl ett sätt för tränaren att pusha oss och visa att han krävde mycket av oss. Man lär sig, växer och tar åt sig av sådana saker.

Vilket slags ledarskap uppskattar du bäst om du får välja hur en tränare ska vara?

- En ledare som är tydlig och detaljerad i sin fotbollsidé och bygger en stark lagsammanhållning. Då får du spelarna att tro på det du säger och får spelarna att dra åt samma håll. 

Sveriges laguppställning vid VM-playoff mellan Sverige och Italien på Friends Arena, november 2017.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/

Som ung var du mittfältare. Hur gick det till när du i stället blev mittback?

- Jag var offensiv till jag var 15-16 och spelade offensiv mittfältare. Då jag kom till HIF blev jag nedsatt som mittback. Det gick bra ganska snabbt så det var inte så svårt att fortsätta med det, trots att jag var lite irriterad i början. Sedan fattade jag att det kanske var på mittbackspositionen jag hade bäst chans att lyckas.


"Med facit i hand var det rätt beslut att bli mittback"


Men du hade som liten inga tankar på att satsa på en karriär som just försvarare?

- Nej, jag var mer offensivt lagd och ville göra assist och mål och vara den typen av spelare. Men jag tyckte att det var skoj att vara mittback också. Med facit i hand var det rätt beslut.

Samtidigt är det väl din "grej" att vara en väldigt offensiv mittback?

- Ja, jag har fått en utbildning som fotbollsspelare och under mina tre år i Holland var det mycket offensivt försvar. Backspelare där ska hantera bollen på ett visst sätt och våga driva framåt.


LÄS MER: Hemma hos Andreas Granqvists föräldrar


Du bor nära oroliga Krimhalvön och striderna i Donetsk. Vad tycker du om händelseutvecklingen i Ryssland?

- Det är klart att det har blivit olyckligt när det har blivit som det har blivit i olika situationer. Hör man med ryssarna är det inte deras fel och hör man med övriga Europa så är allt ryssarnas fel. Men det är tråkigt när det blir våld och krigssituationer.

Bor du i ett "gated community"?

- Nej, vi bor i ett vanligt villaområde inne i Krasnodar och har känt oss väldigt trygga. Många har nog förutfattade meningar om hur det är i Ryssland. Vi har trivts väldigt bra.

Är det något som jag inte har frågat om som du själv skulle vilja framhålla?

- Att laget och ledarteamet har gjort en jätteprestation. Det är jättekul att vi når ett VM, det är något som vi alla har längtat efter.

PS Så var intervjun

Jag har intervjuat elitidrottare som varken verkar vilja eller kunna prata om annat än havregrynsgröt och träning. Sådan är inte Andreas Granqvist. Han känns jordnära och nyfiken och fördubblar generöst den utsatta intervjutiden, trots att det då blir mindre tid att titta på någon tv-serie (senast såg han "Suits" och "Blacklist") i soffan innan dottern Nova kommer hem från den ryska förskolan. På kvällen sms:ar "Granen" att hans fru Sofie helst inte vill synas utanför sina egna kanaler. Jag förklarar att jag förvisso är gammal libero och är hjälptränare i sonens fotbollslag, men att jag inte jobbar på sportredaktionen utan gör bredare personporträtt. Granqvist sms:ar att det säkert ska lösa sig och hälsar till min elvaårige fotbollsspelande son att han ska "jobba på". 


Sveriges Andreas Granqvist kramar om Marcus Berg efter att VM-platsen säkrats.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN