Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planerna för Sveriges bas under EM-spelet

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

BUKAREST. Sverige är lottat i grupp E i EM. Därmed väntar en gruppspelsmatch i Bilbao och två stycken i Dublin.

Nu talar det mesta för att Blågult har sin EM-bas i Irlands huvudstad.

– Vårt nästa steg är att åka till Dublin och syna ställena, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

På lördagen hölls EM-lottningen i Bukarest, Rumänien. Där stod det klart att Sverige lottats in i grupp E tillsammans med Spanien, Polen och vinnaren i playoffgruppen med Slovakien, Nordirland, Irland och Bosnien-Hercegovina.

Nästa steg för landslagsledningen är att rita upp planen för var Sverige ska ha sin EM-bas i sommar. Under VM i Ryssland valde landslaget att ha sin bas i staden Gelendzhik, ett populärt turistmål vid Svarta havet.

”Nästa steg är att åka till Dublin”

Med tanke på att Sverige kommer att spela en gruppspelsmatch i Bilbao (mot Spanien) och två stycken i Dublin talar det mesta för att Blågult väljer att ha sin EM-bas i Irlands huvudstad - allt för att maximera förutsättningarna för spelarna så att de slipper resa för mycket under turneringens gång.

– Vi har haft en arbetstes hela tiden. Där vi har två gruppspelsmatcher kommer vi med största sannolikhet att ha vår EM-bas. Jag hoppas att vi känner att de ställena som Uefa erbjuder är så pass bra att vi kan vara där ett par veckor. Vårt nästa steg är att åka till Dublin och syna ställena, säger Stefan Pettersson.

Hur många alternativ har ni i Dublin?

– De har två alternativ som vi har som prio, något utav de två blir nog vår EM-bas.

I Dublin erbjuder Uefa i dagsläget totalt tre ”Base camps”, enligt deras hemsida.

Carton House. En golfklubb 20 minuter utanför Dublin.

FAI Campus. Irländska landslagets träningsanläggning. 20 minuter från flygplatsen och drygt en kvarts bilfärd från city.

Malahide. En lyxresort med spa, restauranger och golfbanor ungefär 12 kilometer nordost om Dublin. Här har spelarna utsikt över irländska sjön.

Stefan Pettersson menar att det blir svårt att toppa EM-basen som landslaget hade i Ryssland.

– Det vi hade i Gelendzhik är svårslaget men det kommer bli så pass bra att det inte kommer att hänga på det. Vi får göra så bra vi bara kan utifrån det vi blir tilldelade.

”Båstad finns med i planeringen”

Vad blir avgörande när ni fattar beslut?

– Det blir helheten. Hur bra är hotellet, omgivningen och träningsanläggningen? Vi ska titta på en helhet. De här två utgångspunkterna som vi har läst och tittat på, det ska vara bra förutsättningar.

Har spelarna lämnat in några önskemål?

– Nej, det som vi haft uppe för diskussion är att vi ska vara på ett ställe så vi slipper resa så mycket. Det är utgångspunkten. Mycket handlar om hur bra det är.

När åker ni för att titta på det?

– Vi vet inte exakt, men det blir snart.

Hur har ni resonerat kring ett förläger i Båstad?

– Det är med i planeringen och vi kommer att titta på ”precamp” i detalj de närmaste dagarna, avslutar landslagschefen.