Pia Sundhage under fredagens presskonferens. Foto: Anders YlanderPia Sundhage under fredagens presskonferens. Foto: Anders Ylander
Pia Sundhage under fredagens presskonferens. Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Pia Sundhage: "Då skulle jag bryta ihop"

Publicerad

GÖTEBORG. 26 januari genrepar Sverige inför OS-kvalet i mars.

Pia Sundhage vågar inte tänka tanken att Sverige ska misslyckas att kvalificera sig till Rio i sommar.

– Om jag börjar fundera i de banorna skulle jag bryta ihop, säger den svenska förbundskaptenen.

I en intervju med SPORT–Expressen berättar Sundhage också om vikten att få i gång Lotta Schelins målskytte, och om varför Kosovare Asllani inte finns med i genrepet mot Skottland.

Pia Sundhage drog i går på en presskonferens på Gamla Ullevi namnen på de 23 spelare, som samlas i Göteborg 18 januari för att sedan möta Skottland i det så betydelsefulla OS-kvalet.

I början av mars i holländska Rotterdam ska svenskorna sedan, mot Schweiz, Holland och Norge, slåss om den sista platsen till sommarens stora idrottsfest.

Sverige har halkat ner på världsrankingen till plats åtta.

Om svenskorna går på pumpen om en dryg månad innebär det att de för första gången någonsin inte kvalificerar sig till ett av de stora mästerskapen.

Konsekvenserna för svensk damfotboll med ytterligare ett bottennapp – VM i somras slutade ju med uttåget i åttondelsfinalen mot Tyskland – skulle bli betydande med minskat intresse både för allsvenskan och landslaget.

Därför finns det för den svenska landslagsledningen bara en väg att gå; den som leder ända till Rio de Janeiro i augusti.

Lyssnar först inte på det

När SPORT–Expressen frågar Pia Sundhage om hur hon personligen skulle reagera om Sverige inte är nummer ett i turneringen i Holland om en dryg månad, vill hon först inte lyssna på det örat.

– Jag ser det inte så. Det som är viktigt för mig är att det är betydelsefullt för svensk damfotboll. Den har hög status och den ska vi se till att behålla, säger Sundhage.

Men Pia, kom igen nu. Nu kör du det där ledarskapssnacket igen. Det måste ju påverka ditt hjärta och din mage om vi inte klarar av att ta oss till OS.

– Om jag tänker i de banorna och vad det betyder för personen Pia skulle jag bryta ihop. De tankarna är så stora och så negativa att jag skulle bli handlingsförlamad och inte kunna jobba. Jag klarar inte av att fantisera i rubriker som ”SUNDHAGE MISSAR OS”.

Sundhages kontrakt med Fotbollsförbundet går ut i år. Samtidigt som Sverige också deltar i ett EM-kval inför turneringen sommaren 2017.

– Även om vi går dit kan det vara så att jag inte är med då. Jag vet i nuläget inte om jag vill. Min styrka är att jag är här och nu. Om jag skulle göra något 2017 vill jag träna ett klubblag, menar Sundhage.

Vad kan få dig att ändra dig?

– För närvarande vet jag inte.

Ont om tid i kvalet

Svenskorna anländer till Rotterdam 28 februari, och har egentligen bara en ordentlig träning före mötet mot Norge 2 mars.

Känns det inte som att ni har aningens ont om tid där?

– Det är knappt, men det är sådant som vi får förhålla oss till. Vi har valt att följa internationell Fifa-dagar . För till exempel världsmästarna USA hade det varit omöjligt. De hade varit på plats två veckor innan. Livet är inte alltid rättvist.

Lotta Schelin har inte gjort ett spelmål i landslaget sedan VM-genrepet mot Holland i slutet av maj.

En sak som bekymrar Sundhage.

– Det är en utmaning att få Lotta att spela sin bästa fotboll, och det har vi för ögonen. Det absolut svåraste kommer att vara om hon inte kan ta sig dit upp. När ska vi i så fall byta ut henne? Men det handlar inte bara om att hon ska göra mål, hon behöver vara mer inblandad med sitt djupledsspel. Det blir vårt jobb att se till att Lotta gör det hon är bra på.

Ingen Asllani mot Skottland

Den spelare det pratades mest om i går efter presskonferensen, var en som inte var uttagen – Kosovare Asllani.

Hon bröt ju sitt kontrakt med Paris Saint-Germain för en vecka sedan. Sundhage har varit tydlig med att ska man komma i fråga för en landslagsplats måste man spela klubbfotboll kontinuerligt.

Något som alltså i dagsläget diskvalificerar Asllani.

– Hon har ingen klubb just nu och det krävs att du spelar 90 minuter regelbundet. Men ingen är körd inför OS-kvalet, konstaterar Sundhage.

– ”Kosse” hade dock otur på sista lägret och skadade sig. Hon är i grunden en så bra fotbollsspelare, att om hon hittar en klubb och finner sin gamla form är hon med i Holland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag