Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅNFoto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
 Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Peter Gerhardsson tar över efter Sundhage

Publicerad

Peter Gerhardsson är damlandslagets blivande förbundskapten.

Den förre Häcken-tränaren tar över när Pia Sundhages kontrakt går ut efter EM 2017, bekräftar Svenska fotbollförbundet.

– Jag är väldigt euforisk i själen, säger Gerhardsson.

Sverige gjorde succé under OS i Rio och slog överraskande ut både USA och Brasilien innan resan slutade med ett OS-silver efter förlust mot Tyskland i finalen. Efter bragden skrev Pia Sundhage på en kontraktsförlängning som sträcker sig över EM 2017. Och därefter blir det Peter Gerhardsson som tar över.

"Vi får en hängiven tränare"

Det bekräftades på en presskonferens som Svenska fotbollförbundet anordnade i dag.

– I Peter får vi en förbundskapten med gedigen erfarenhet av svensk fotboll. Han har verkat både i klubblag och landslagssammanhang. Vi får en hängiven tränare som är värdig uppgiften. Han är väl medveten om att förväntningarna som finns, att vi ska ta oss till slutspel och slåss om medaljer där, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Gerhardsson är nöjd med sitt nya avtal, som sträcker sig till 2021.

– Det har varit mycket glädje lite som julafton. Jag är väldigt euforisk i själen, säger Gerhardsson.

– Intresset har varit hett väldigt tidigt. Redan under de första samtalen kände jag så. Jag känner att det här är väldigt, väldigt stort i svensk fotboll. Det är en väldigt stor utmaning.

"Ett annat slags uppgift"

Peter Gerhardsson kom till BK Häcken inför säsongen 2009 och förde klubben till sin första titel när laget vann svenska cupen 2016. Men inför den kommande säsongen valde Häcken att inte förlänga kontraktet med 56-åringen.

– Det här blir ett annat slags uppgift. Det kommer att vara väldigt viktigt att följa spelarnas utveckling, det är ett annat sätt att jobba. Man träffar inte spelarna lika ofta som i ett klubblag, säger han.

– Just nu är jag inte ens bäst i min familj på damfotboll. Det är min fru. Men jag ska slå henne, det lovar jag.

"Nu slipper vi spekulationer"

Gerhardsson hyllade sin företrädare Sundhage under presskonferensen.

– Med det som Pia gjort efterträder jag en ikon i svensk damfotboll, säger han.

– Jag har en stor respekt för henne.

Spelarna i landslaget är mycket nöjda med valet.

– Det är väldigt positivt att det är klart så tidigt. Att vi slipper spekulationer bland spelare och media. Det känns skönt, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag