Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pelé: "Det var här det började - som hemma"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Kolla där är du". Pelé tittar i Expressen från dagen ­efter finalsegern mot Sverige på Råsunda 1958.
Foto: Nils Petter Nilsson

Här får fotbollskungen se sig själv i Expressen från den 30 juni 1958 - dagen efter VM-finalen på Råsunda.

Tillsammans med lagkamrater ur det brasilianska VM-laget och Kurt Hamrins svenska gäng, minns Pelé den ­historiska matchen på nationalarenan.

- Vi ska få vissa delar av stadion sända till oss som gåva. Det betyder otroligt mycket för Brasilien. Det var här det började, säger Pelé.

I VM-finalen mot Sverige för 54 år sedan gjorde en 17-årig Pelé två mål som bäddade för Brasiliens första VM-guld.

Tillsammans med Mazzola, Zito och Pepe - lagkamrater från VM 1958 - är Pelé på plats i Stockholm för att bevittna den sista landskampen på Råsunda, som spelas mellan Sverige och Brasilien i kväll.

"Namnet kommer aldrig dö"

På frågan om människor i Brasilien fortfarande minns Råsunda, svarar Pelé:

- Det namnet kommer aldrig att dö.

När brassestjärnorna återförenades med sina svenska finalmotståndare i går, var det många fina minnen som väcktes till liv.

- På den tiden var det ingen i den stora världen som kände till Brasilien, ingen visste vad vi var för lag, säger Pelé och berättar om sitt starkaste minne från VM-turneringen.

- Att den svenske kungen kom ner och hälsade på oss är ett av de starkaste minnena från den fantastiska dagen. I vanliga fall var det vi som gick upp på läktaren och träffade presidenter och kungligheter.

"Mitt liv började då"

- Den gamle kungen kom ned för att hälsa på den nye, säger Bengt Ågren, VM-generalen från 1958 och visar Pelé Expressens tidning som kom ut dagen efter finalen.

- Pelé, Pelé - kolla här är du, säger Ågren och pekar ut ­fotbollskungen i tidningen.

71-åringen minns turneringen i Sverige med värme.

- När vi spelade här i Sverige 1958 var det som att spela på hemmaplan, alla hejade på oss. Det var den första resa jag gjorde utanför Brasilien, jag hade just fyllt sjutton år. Mitt liv började då, säger Pelé.

_______


FOTNOT: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att det varv 44 år sedan som Pelé gjorde två mål i VM-finalen. Det är naturligtvis 54 år sedan, inget annat.