PaWel Cibicki Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKSPaWel Cibicki Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
PaWel Cibicki  Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKSFoto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
 Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS

Beskedet: Kommer inte sjunga nationalsången

Publicerad
Uppdaterad

LUBLIN. Dubbla medborgarskap, men ingen nationalsång.

Det var Pawel Cibickis besked på presskonferensen inför Sveriges möte med Polen.

– Jag sjöng inte Polens nationalsång heller, så det är av respekt för båda länderna, säger han.

Det kom nog inte som någon överraskning: När Pawel Cibicki och Håkan Ericson mötte pressen inför Sveriges möte med Polen i U21-EM hamnade den 22-årige anfallarens dubbla medborgarskap omedelbart i fokus.

– Det är klart det är en speciell match för mig eftersom jag har föräldrar från Polen, säger han.

För Cibicki, som började representera det svenska U21-landslaget i stället för det polska så sent som i augusti förra året, innebär mötet att han inte själv vet hur han reagerar om han gör mål.

– Just nu är det svårt att säga. Jag vill visa respekt för mitt land där mina föräldrar kommer ifrån. Som jag känner just nu kommer jag inte fira, men det är svårt ute på planen där känslorna tar över, säger han.

– Det är klart att det är en ovanlig situation fören fotbollsspelare. Det är inte varje dag man står inför en sådan match, men på planen representerar jag Sverige.

Det polska förbundet var ganska irriterade på dig när du valde att byta landslag, och du har tidigare sagt att du inte meddelade dig på rätt sätt. Har du bett om ursäkt nu?

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Kontakten bröts helt efter det. Vi ringde tränaren några gånger, men han svarade inte. Jag kan inte ringa varje dag. Vi får se om jag kanske ber om ursäkt i morgon.

 

LÄS ÄVEN: Matchguide inför Sverige-Polen. 

"Pappa håller på Polen"

Under det svenska lagets uppladdning i Polen har Cibicki varit föremål för massor av uppvaktning, men i morgon väntar han sig ett mer styvmoderligt mottagande. 

– Hur de polska supportrarna kommer ta emot mig? Ja du, det blir nog inte lika bra som när de svenska supportrarna gör det. Men jag får leva med det.

Har du klart för dig om din familj håller på Sverige eller Polen i morgon?

– Pappa håller på Polen men han vill att det ska gå bra för mig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag