Janne Andersson firar avancemanget Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅNJanne Andersson firar avancemanget Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Janne Andersson firar avancemanget Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Leif Boork. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNLeif Boork. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Leif Boork. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

"Patetisk – tycker att det är larvigt"

Publicerad

Janne Andersson plockade skräp och blev hyllad.

Orimligt, tycker en annan svensk förbundskapten.

– Det är larvigt, säger Damkronornas boss Leif Boork. 

Janne Andersson lär ha varit en av Sveriges mest populära människor under gårdagskvällen, när hans landslag spelade 0-0 mot Italien och fixade en VM-biljett inför mästerskapet i Ryssland nästa år. Och än mer uppskattad blev han av landslagspsykolog Daniel Ekvall Anderssons bild. På bilden gick Andersson runt och plockade skräp, mitt i segeryran. 

– Åh! Det är klart det här säger något om hans ledarskap. Jag vet att han tycker att man ska respektera de som städar och tycker det är viktigt att man gör i ordning och gör rent efter sig. Det är ett underbart ledarskap, sa SVT-experten Daniel Nannskog när han fick se bilden. 

En som dock är betydligt mindre imponerad är Anderssons förbundskaptenskollega Leif Boork. Damkronornas ledare twittrade syrligt om berömmet som Andersson fått för skräpplockandet. 

 

LÄS MER: Tokhyllas efter bilden – nu förklarar Janne.

Boork: "Har gjort det i 50 år"

"När du gått till VM får förbundskaptenen credd för att han plockar skräp i omkl. rummet. Brukar jag göra ofta om jag ser något som borde ligga i papperskorgen. Är inte uppmärksamheten ibland patetisk?", skriver Boork på Twitter. 

Och Boork håller fast vid sin ståndpunkt när SportExpressen ringer upp. 

– Herregud. Jag har ju gjort det i 50 år. Jag har aldrig fått någon credd för det. Man ser nåt som ligger på golvet och lägger det i papperskorgen. Men jag har inte haft någon idrottspsykolog bredvid mig som tagit kort. Nä, det är en fantastisk insats. Värd att uppmärksammas och lyftas fram på de stora scenerna, verkligen. Att ta upp skräp och kasta det i papperskorgen. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna.

"Det mest självklara som finns"

Men är det inte som med Tommy Söderberg då? Som hade samma träningsoverall jämt och bar på väskor trots att han precis gått till VM? Att man inte låter framgången stiga en åt huvudet? 

– Jo, men det är ju jättemånga som gör det. Det är kanske några som går i sina Armani-kostymer och låter bli, men för oss som jobbar med lag, som i Damkronorna till exempel, har det varit en självklarhet. Vi har varit sju ledare i Tampa och vi hjälps åt med allt. Det här gör vi varje dag. 

Har vi för låga krav för vad vi blir imponerade av när det gäller idrottsstjärnor och ledare? 

– Ja, att kasta skräp är bland det mest självklara som finns. Det finns i och för sig många som borde lära sig det. Så då kan det ju vara bra att det lyfts fram. All heder till Janne och alla andra tränare som gör det. 

– Jag tycker att det är larvigt att det lyfts upp till något fantastiskt. Hör du inte hur det låter? Glöm inte bort mig nästa gång jag slänger nåt då. Ta en bild på mig nästa gång. 

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag