Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Patetisk – tycker att det är larvigt"

Janne Andersson firar avancemanget Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Leif Boork. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Janne Andersson plockade skräp och blev hyllad.

Orimligt, tycker en annan svensk förbundskapten.

– Det är larvigt, säger Damkronornas boss Leif Boork. 

Janne Andersson lär ha varit en av Sveriges mest populära människor under gårdagskvällen, när hans landslag spelade 0-0 mot Italien och fixade en VM-biljett inför mästerskapet i Ryssland nästa år. Och än mer uppskattad blev han av landslagspsykolog Daniel Ekvall Anderssons bild. På bilden gick Andersson runt och plockade skräp, mitt i segeryran. 

– Åh! Det är klart det här säger något om hans ledarskap. Jag vet att han tycker att man ska respektera de som städar och tycker det är viktigt att man gör i ordning och gör rent efter sig. Det är ett underbart ledarskap, sa SVT-experten Daniel Nannskog när han fick se bilden. 

En som dock är betydligt mindre imponerad är Anderssons förbundskaptenskollega Leif Boork. Damkronornas ledare twittrade syrligt om berömmet som Andersson fått för skräpplockandet. 

 

LÄS MER: Tokhyllas efter bilden – nu förklarar Janne.

Boork: "Har gjort det i 50 år"

"När du gått till VM får förbundskaptenen credd för att han plockar skräp i omkl. rummet. Brukar jag göra ofta om jag ser något som borde ligga i papperskorgen. Är inte uppmärksamheten ibland patetisk?", skriver Boork på Twitter. 

Och Boork håller fast vid sin ståndpunkt när SportExpressen ringer upp. 

– Herregud. Jag har ju gjort det i 50 år. Jag har aldrig fått någon credd för det. Man ser nåt som ligger på golvet och lägger det i papperskorgen. Men jag har inte haft någon idrottspsykolog bredvid mig som tagit kort. Nä, det är en fantastisk insats. Värd att uppmärksammas och lyftas fram på de stora scenerna, verkligen. Att ta upp skräp och kasta det i papperskorgen. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna.

"Det mest självklara som finns"

Men är det inte som med Tommy Söderberg då? Som hade samma träningsoverall jämt och bar på väskor trots att han precis gått till VM? Att man inte låter framgången stiga en åt huvudet? 

– Jo, men det är ju jättemånga som gör det. Det är kanske några som går i sina Armani-kostymer och låter bli, men för oss som jobbar med lag, som i Damkronorna till exempel, har det varit en självklarhet. Vi har varit sju ledare i Tampa och vi hjälps åt med allt. Det här gör vi varje dag. 

Har vi för låga krav för vad vi blir imponerade av när det gäller idrottsstjärnor och ledare? 

– Ja, att kasta skräp är bland det mest självklara som finns. Det finns i och för sig många som borde lära sig det. Så då kan det ju vara bra att det lyfts fram. All heder till Janne och alla andra tränare som gör det. 

– Jag tycker att det är larvigt att det lyfts upp till något fantastiskt. Hör du inte hur det låter? Glöm inte bort mig nästa gång jag slänger nåt då. Ta en bild på mig nästa gång. 

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!