Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”På sikt kommer Isak vara en startspelare”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Alexander Isak gjorde två uppmärksammade inhopp med landslaget - och uppges nu vara på väg till Real Sociedad.

Ett bra val enligt C Mores expert Hasse Backe.

– Han bör ha jättestora möjligheter att vara en startspelare kontinuerligt, säger Backe som även berättar om förfrågningarna han själv får från utlandet.

Många tyckte att Spaniens 1-0-mål var lite turligt med tanke på att det var en straff som föranleddes av att bollen tog på Sebastian Larssons arm. Men Hasse Backe menar på att det inte går att kalla det förtur eller ”skitmål”.

– Jag tycker Sverige är chanslösa i den här matchen över 90 minuter. För mig är det helt logiskt att det blir den här typen av mål om man är under konstant tryck i 90 minuter. Om man nästan aldrig har ett längre bollinnehav är det naturligt att det blir en straff eller en frispark som ändrar rikting och går i mål till exempel, säger han. 

Kristoffer Olsson borde starta i landslaget

Vad betydde det för Sverige när Viktor Claesson fick kliva av? 

– Jag tror det påverkar då det är en spelare som mer eller mindre peakar nu och han bidrar väldigt mycket i båda riktningarna. Han har nog den bästa genombrottskraften på mittfältet, så det är klart att det kostar att han får kliva av. 

Hasse Backe pratar intensivt om det svenska mittfältet och hur de borde ställa upp. Han menar på att det svenska landslaget ska spela med både Albin Ekdal och Kristoffer Olsson som centrala mittfältare. 

– Med tanke på hur bra Sverige har sett ut de senaste landskamperna med en sådan konstruktiv spelare som Kristoffer Olsson så var jag förvånad att han inte startade. Jag hade valt Olsson och Ekdal centralt och Larsson och Forsberg på kanterna.

Han fortsätter: 

– Man väljer en tydligt defensiv linje och jag tror att om Sverige ska utvecklas så måste man ha fler bolltrygga spelare på planen och det är det som är en framgångsfaktor enligt mig.

Många anser att Ekdal och Olsson kanske är lite likadana spelare. 

– Nej, det tycker inte jag. De är inte alls lika på något sätt. Ekdal tar sig mer mellan straffområde till straffområde. Och skulle du fråga Spanien före match om vilken spelare de är mest rädd för skulle de svara Kristoffer Olsson. Olsson är den enda på mittfältet som kan spela sig ur medan Spanien kan pressa sönder de andra, tror jag Spanien tycker. 

”Det är ju chanslöst”

– Det är en omöjlighet att tro att om man ligger i tre block och försvarar sig genom en hel match. För det blev i stort sett långa uppspel till forwards och det är ju chanslöst. De kan inte hålla i bollen där. För mig handlar det om att ha längre bollinnehav och då måste man ha bolltrygga spelare. 

Backe menar på att Kristoffer Olsson är en sådan typ av spelare. Men också att Quaison och Isak är framtida startspelare i landslaget. 

– Det har sett jättebra ut med Olsson på mittfältet och med Quaison på topp och det har sett jättebra ut med inhoppen från Isak. Där har du tre spelare från en ny generation som är bolltrygga och skickliga i passningsspelet. Det är en bra framtid i de spelarna. De här spelarna är det internationellt snitt på, säger han. 

Hasse Backe: ”Jättestora möjligheter”

Du nämner Isak. Det rapporteras om att han ska skriva på för Real Sociedad, vad tänker du om det? 

– Jag tror det är ett rätt beslut. Det känns som att han inte väljer någon europeisk toppklubb som det spekuleras om också. För det skulle kunna betyda en konkurrenssituation som i sin tur skulle kunna betyda mer bänk. Om det stämmer med Sociedad så bör han ha jättestora möjligheter att vara en startspelare kontinuerligt. Då är det ett bra steg och en bra utveckling. 

Hur kan den flytten påverka hans plats i landslaget? 

– Allt beror på hur han presterar, men går han bra och är han ordinarie och levererar så är jag övertygad om att på sikt så kommer säkert Isak att vara startspelare i Sverige. 

Vem borde han spela tillsammans med på topp? 

– Quaison gör det väldigt bra. Och det är en tidsfråga för Marcus Berg som jag ändå har försvarat i många lägen och gr det fortfarande. Och när han kommer till åren är Isak en naturlig arvtagare. 

”Har varit några förslag”

För Hasse Backes egen del så har det kommit en del tränarförslag från klubbar utomlands, men ingenting konkret ännu. Och först ska han göra som många av spelarna – nämligen ta semester. Backe ska spendera någon vecka på Gotland och även bevaka sina hästintressen. 

– Det är några få förfrågningar men inte konkreta förslag. Skulle det dyka upp något intressant utomlands så... Det har varit några förslag utomlands, bland annat från Asien, men inte 100 procentiga konkreta förslag.

Ingenting i Sverige? 

– Nej, det är inte aktuellt. Det har jag gjort i så många år. Det skulle vara som att börja om igen och det känner jag inte riktigt för.