Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ilskan: "Det är inte okej"

Håkan Sjöstrand.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Danmark hoppade av den planerade VM-kvalmatchen med Sverige.

Nu vill Svenska fotbollförbundet se att grannlandet får ett hårdare straff. 

– Vi menar att de utdömda sanktionerna inte står i proportion till brottet mot regelverket, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande. 

En konflikt mellan det danska landslaget och inhemska fotbollsförbundet DBU ledde till en strejk. Inför VM-kvalmatchen mot Sverige hade parterna fortfarande inte kommit överens – och matchen fick ställas in. 

I slutet på förra månaden meddelade Uefa att Danmark skulle bestraffas för den uteblivna matchen. Förbundet fick en böteslapp på 20 000 euro, Danmark förlorade den aldrig spelade matchen med 0-3, men fick tillstånd att spela vidare i VM-kvalet. 

Sverige överklagar

Men Svenska fotbollförbundet är inte nöjda. De har valt att överklaga Uefas beslut. 

– Uefa har dömt rätt när man kommit fram till att Danmark brutit mot gällande regelverk. Däremot står inte de utdömda sanktionerna i proportion till brottet. Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark. Det är principiellt viktigt för all fotboll, oavsett om det är dam- eller herrfotboll, att denna dörr stängs, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.  

Sjöstrand utvecklar resonemanget när SportExpressen fick en pratstund. 

– Den här dörren måste stängas från första stund. Det handlar inte om Danmark som nation, det här är en viktig principiell fråga. Vi väljer att överklaga så att vi kan se till att det inte händer igen, säger Sjöstrand. 

"Det är inte okej"

– Att man använder landskamper som verktyg på det här sättet, det har vi synpunkter på. Sedan är jag inte insatt i diskussionerna i Danmark, men vi har sett att de ställer in matcher mot Holland, det var hot om att ställa in mot Ungern och det verkställdes i den här matchen.

Så det var fel att spelarna att strejka? 

– Ja, i det perspektivet. Jag lägger ingen värdering i sakfrågan, men vi tycker att det är fel att använda landskamper som verktyg. 

– Det här öppnar för alla nationer att kunna göra så här. Och det tycker inte vi är okej.