Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade fördelen – 7000 kroatiska fans

Foto: MANUEL GEISSER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GEISSER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

ZAGREB. 7 000 kroatiska supportrar får släppas in i måstematchen mot Sverige.

Är det en nackdel för Blågult?

Snarare en fördel, menar förbundskapten Janne Andersson.

Maksimirstadion är hemmaarena för Dynamo Zagreb och kan skapa en av de hetaste atmosfärerna i fotbollseuropa under fullsatta derbyn.

Men när det vankas Nations League-möte mellan Kroatien och Sverige blir det annorlunda. På grund av coronapandemin och jordbävningen som drabbade Zagreb i våras får endast 7 000 av maximalt 35 000 se matchen på plats.

VM-silvermedaljörerna och världsåttan Kroatien är en svår bortamatch, kanske hade det varit enklare för Blågult att spela utan någon publik alls? Det tycker inte lagkaptenen Marcus Berg.

– Helst vill man ha fans på läktarna och att de släpper in några tusen är bättre än noll, säger Berg.

Kroatien släpper in 7000 fans

Även under vänskapsmatchen mot Ryssland i torsdags släpptes en mindre publikskara in på läktarna. En tydlig skillnad mot svenska fotbollsarenor där endast 50 personer får delta på evenemang enligt regeringens beslut om folksamlingar.

– Det är extremt olyckligt att vi har den situationen vi har i svensk fotboll. Att vi inte fått tillåtelse att ha mer publik är tråkigt, det tror jag att hade vi klarat. Att vi inte får ta in supportrar Friends är svårt att förstå för mig, säger förbundskapten Janne Andersson.

Han tror att Sverige kan dra nytta av den kroatiska publiken under söndagskvällen.

– Det kommer inte vara som när det är fullsatt, men en mindre publik kan skapa tryck. Det märkte vi mot Ryssland. Jag tror bara att det är en fördel att det är folk på plats under matchen som skapar en bra atmosfär, säger Andersson.

Men suget från hemmasupportrarna verkar lågt. Enligt landets största tidning 24Sata hade endast 2000 biljetter sålts på fredagen. ”Intresset är mycket lågt”, skriver sajten. Dessutom väntas spöregn under hela matchdagen i den kroatiska huvudstaden, vilket nog inte gynna biljettförsäljarna.

Matchen startar 18.00.