Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade bilderna – på Janne Andersson

”Det är genialiskt”
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tydliga instruktioner till spelarna är viktigt tycker Janne Andersson – även om det ibland kan leda till missförstånd. 

På tisdagens presskonferens lämnade förbundskaptenen podiet och började rita för att förklara.

– Ibland blir det bra om det inte blir som man tänkt sig, säger Andersson.

På tisdagen höll Janne Andersson och Peter Wettergren sin sista presskonferens där man summerade EM-kvalet. Landslagsduon pratade bland annat om utmaningarna man ställs inför under matcherna när man försöker ge instruktioner till spelarna.

Janna Andersson och Peter Wettergren försöker utnyttja spelavbrotten under matcherna till att ge direktiv till spelarna. 

Ritade under presskonferensen

Under presskonferensen fick Janne Andersson frågan om det hänt att en spelare missuppfattat hans instruktioner under en match. Då reste sig förbundskaptenen från podiet och ställde sig framför en tavla för att rita.

– Kurt Olsson, utbrast Peter Wettergren först.

Janne Andersson började förklara och rita samtidigt:

– Det har faktiskt inte hänt i landslaget men i klubblaget har jag varit med om det. Jag bytte in en spelare en gång i Halmstad när vi spelade på Örjans vall. De vi möter ställer upp två gubbar här och då vill jag att min spelare ska backa ut lite för om motståndarna bryter bollen så blir det två mot en. 

– Jag vill att min spelare ska backa ut lite, men han missuppfattar det så han går och ställer sig längre in i planen vilket innebär att ytan är tom. Då vänder jag mig till Ante som är lagledare och säger ”du ska ge fan på att han gör mål nu”. 

Trots att hans spelare inte uppfattade Janne Anderssons instruktioner slutade det med att han dunkade in bollen på volley rakt upp i nättaket.

– Då nickar de ut bollen precis där han står. Men då drar han in en volley rakt upp i nättaket. Genialiskt. Ibland blir det bra om det inte blir som man tänkt sig. Men som regel blir det mer lyckat om de gör som man säger.

Janne Andersson om EM-lottningen

Den 30:e november äger EM-lottningen rum i Bukarest. Janne Andersson förklarade på presskonferensen att han inte har någon dröm respektive mardrömsgrupp. Samtidigt riktade han än en gång kritik mot upplägget i EM.

– Jag brukar inte lägga ett uns energi på det. Jag kan inte påverka det ett dugg. Till och med folk som jobbar med det begriper det inte. Det finns inget mardrömslag, vi kan slå och förlora mot alla lag. Så är det för alla nationer, säger Andersson.

– Det har varit rörigt nu. Jag stod med blocket och förklarade Nations League men ingen spelare fattade. Pratar vi nu om EM så är det väldigt märkligt. Vi får helt enkelt se vilken ordning saker och ting görs. Det är väldigt märkligt. Det som jag tycker är synd i det här, om vi som jobbar med det här tycker det är rörigt, vad tycker då gemene man? Det är väldigt olyckligt. Det ska vara enkelt, klart och tydligt.

Jannes förvirring kring lottningen

Grupperna till fotbolls-EM ska lottas